Sindicaliștii din Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF vor organiza o grevă japoneză săptămâna viitoare

Sindicaliștii din Ministerul Finanțelor, Vamă și ANAF vor organiza miercuri, pe data de 27 decembrie, o grevă japoneză.

Aceștia sunt nemulțumiți de faptul că Guvernul intenționează să îi excepteze pe angajații Ministerului de Finanțe și ai instituțiilor subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5% de anul viitor.

”Membrii Sindicatului Naţional Meridian, salariaţi în cadrul Ministerului Finanţelor şi instituţiilor subordonate acestuia, vor iniţia, în data de 27.12.2023, o acţiune de protest sub forma unei greve japoneze, ce se va manifesta prin purtarea de către aceştia a unei banderole de culoare albă.

La aceasta vor participa membrii organizaţiei din cadrul aparatului central al Ministerului Finanţelor, al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, Trezoreriilor din Bucureşti şi ai Autorităţii Vamale Române”, au transmis sindicaliștii joi, pe 21 decembrie, într-un comunicat de presă.

Guvernul intenționează să îi excepteze de la majorările salariale de anul viitor

Potrivit sindicaliștilor, angajații din aceste instituții exprimă nemulțumirea în legătură cu intenția Guvernului României de a excepta salariații Ministerului de Finanțe și celorlalte instituții subordonate de la majorarea salariului de bază cu 5% începând din anul viitor.

”Conform Ordonanţei de urgenţă nr. 115, adoptată acum o săptămână, personalului plătit din fonduri publice i se va mări cuantumul brut al salariilor de bază cu 5% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023.

Astăzi însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, domnul Mihai Constantin, a declarat că săptămâna viitoare va fi adoptat un nou act normativ prin care, anul viitor, de această majorare de 5 la sută nu va beneficia şi personalul din sistemul fiscal pe motiv că ,«au beneficiat deja în acest an de majorări salariale»”, au precizat aceștia.

Sindicaliștii susțin că nu au beneficiat de o creștere a salariului

Sindicaliștii susțin însă că oficialul ”promovează în spaţiul public o confuzie conform căreia, prin art. XI al Ordonanţei de urgenţă nr. 81/2023, personalul Ministerului Finanţelor ar fi beneficiat de o majorare salarială”.

”Precizăm faptul că prin acest act normativ s-a făcut în sfârşit dreptate salariaţilor, după şase ani, în sensul că s-au eliminat «inechităţile, discriminările şi/sau discrepanţele de ordin salarial existente», egalizându-se astfel salariile între angajaţii care au aceeaşi funcţie şi desfăşoară aceeaşi muncă. Această situaţie a fost menţinută încă din anul 2017 şi nimeni nu a luat nicio măsură în tot acest timp, iar angajaţii au subvenţionat bugetul de stat din banii lor, prin faptul că li s-au luat lunar, din salarii, milioane de lei”, au adăugat ei.

Potrivit acestora, ”decizia de a elimina această categorie profesională de la majorarea salarială acordată celorlalţi bugetari se încadrează în politica de discriminare promovată de statul român în anii trecuţi şi drept urmare vom protesta iar în cazul în care această măsură va fi adoptată, se poate ajunge şi la alte măsuri extreme”.

Grevă japoneză în vămile din România

Amintim că pe data de 20 decembrie, angajații Autorității Vamale Române au demarat o acțiune de protest sub forma unei greve japoneze. Cei implicați au afirmat că experimentează temperaturi scăzute în spațiul de lucru, birourile nu beneficiază de întreținere adecvată, iar aceștia se confruntă cu nemulțumiri financiare.

Angajații din cadrul Autorității Vamale Române, membri ai Sindicatului Național Meridian, au comunicat că începând cu data de 20 decembrie vor iniția o formă de protest prin adoptarea grevei japoneze. Aceștia au marcat evenimentul prin purtarea unei benzi albe.

Protestul a implicat participarea angajaților din birourile vamale de frontieră și interne. S-au alăturat și cei din direcțiile regionale vamale și din aparatul central al Autorității Vamale Române. Mai multe despre acest subiect puteți afla aici.