Așadar, Marcel Ciolacu a vorbit miercuri, 20 decembrie, despre digitalizarea Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). În acest context, liderul social-democrat a promis că va duce până la capăt acțiunea de digitalizare, nefăcută de 33 de ani.

Marcel Ciolacu a făcut mai multe promisiuni

Declarația premierului a venit după ce reunit al celor două Camere a adoptat proiectul legii bugetului pe anul viitor şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale pe 2024.

„Eu voi demonstra tot ce mi-am asumat, inclusiv digitalizarea la ANAF nefăcută de 33 de ani”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, acesta a fost întrebat de ce crede că va reuşi să realizeze tocmai acum digitalizarea ANAF.

„Pentru că indiferent dacă ei vor dori sau nu vor dori, eu voi face digitalizarea ANAF. Pentru că s-a ajuns la o concluzie foarte clară că nu mai putem stagna. Dacă vreţi să mă judecaţi, dacă vreţi să îmi reproşaţi ceva, vă rog mult din suflet, să mă judecaţi pentru lucrurile pe care le-am făcut, nu pentru părerile cuiva sau supoziţiile cuiva”, a răspuns liderul social-democrat.

Premierul a vorbit apoi și despre motivul pentru a amânat cu şase luni reorganizarea instituţiilor statului.

„Am spus ieri în discurs, cu adevărat, un pic acoperit. (…) Nu cred că puteam în decurs de trei săptămâni să termin reorganizarea sistemului bugetar, lucru care nu s-a făcut de 30 de ani, la fel ca la ANAF. În schimb, am promis foarte clar că voi începe de anul acesta. Am o promisiune cu Ministerul Muncii, Ministerul Agriculturii. Sunt în transparenţă deja. Vă spun, numai la Ministerul de Finanţe erau 186 de acte normative la avizat. Trebuia să fac o organizare internă, administrativă a Guvernului şi veţi vedea şi avea o surpriză. Plăcută, din punctul meu de vedere. Această reorganizare se va face într-un timp record. Nu vreau să o fac inconştient, pe colţul unei mese”, a completat el.

Ciolacu a vorbit și despre consolidarea combaterii evaziunii fiscale

În altă ordine de idei, premierul a dat asigurări și cu privire la măsurile pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale. Proiectul a fost adoptat recent de Camera Deputaţilor.

În primul rând, șeful PSD a subliniat că nimeni nu va scăpa de închisoare. În al doilea rând, au fost introduse majorări până la 15 ani pentru evaziunea la TVA. S-a venit cu două amendamente de modificări, a subliniat Ciolacu.

Astfel, nu iese „nimeni din nicio închisoare, pentru că nicio lege nu este retroactivă”.

Premierul a subliniat și că dezincriminarea faptelor nu există. Astfel, persoana care încalcă legea de două ori „se duce la puşcărie”. Liderul social-democrat a ținut să sublinieze că nu este nici judecător, nici procuror, iar interesul lui nu este să bagă pe nimeni la închisoare. În schimb, interesul lui este să facă un buget sustenabil, a subliniat premierul.

Declarația a venit după ce Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de for decizional, proiectul privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii de combatere a evaziunii fiscale.

Proiectul a fost iniţiat de liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă. Totodată, actul normativ modifică Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale.