Declarația 112 poate fi depusă până pe 21 decembrie 2023

Declarația 112. Un comunicat al celor două instituții informează că Ministerul Finanţelor (MF) și Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) furnizează asistență pentru completarea și depunerea declarației 112.

Aceasta este cunoscută în mod oficial drept „Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

„În Monitorul Oficial, Partea I nr 1112 şi din 1112 Bis din 11 decembrie 2023, a fost publicat Ordinul nr 1.994/880/1.181/4.594/2023 pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a formularului 112 „Declaraţie privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”, aflăm din comunicat.

Prin urmare, formularul „112” este disponibil pe portalul ANAF. Contribuabilii care doresc asistență pentru completarea acestei declarații 112 pot contacta Serviciul Central de Asistență Contribuabili – Contact-Center.

Conform informațiilor furnizate de ANAF, data limită pentru declararea și plata obligațiilor fiscale este stabilită pentru 21 decembrie 2023. Aceasta este în conformitate cu prevederile articolului 155, alineatul (2) din Legea 207/2015 privind Codul de Procedură Fiscală.

Potrivit legii, în cazul în care data de 21 decembrie este o zi nelucrătoare, creanțele fiscale trebuie achitate și/sau declarate până în ultima zi lucrătoare anterioară acestei date.

„Creanţele fiscale administrate de organul fiscal central pentru care, potrivit Codului fiscal sau altor legi care le reglementează, scadenţa şi/sau termenul de declarare se împlinesc la 25 decembrie, sunt scadente şi/sau se declară până la data de 21 decembrie. În situaţia în care data de 21 decembrie este zi nelucrătoare, creanţele fiscale sunt scadente şi/sau se declară până în ultima zi lucrătoare anterioară datei de 21 decembrie”, se precizează în document.

Cine trebuie să completeze acest formular

Printre entitățile incluse în lista completă a obligaților de completare și depunere a Declarației 112 se regăsesc:

  • Persoanele fizice și juridice care îndeplinesc rolul de angajatori;
  • Entitățile asimilate angajatorului, care sunt responsabile pentru plățile de venituri generate de activitățile independente, atât în timpul desfășurării activității, cât și în perioadele de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate;
  • Plătitorii de venituri pentru persoane care obțin venituri de natură profesională, excluzând veniturile salariale, și pentru care există obligația plății contribuției individuale de asigurări sociale și asigurări pentru șomaj;
  • Instituțiile responsabile pentru calcularea, reținerea, plata sau suportarea contribuțiilor sociale obligatorii în numele asiguratului;
  • Orice alt plătitor de venituri de natură salarială sau asimilate salariilor.

Procedura de depunere a formularului se va realiza prin intermediul platformei electronice, accesând portalul e-Romania. În această privință, este esențial ca plătitorul să dispună de un certificat calificat, conform tuturor cerințelor stipulate în Legea nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

Pentru a obține aceste certificate, se recomandă colaborarea cu furnizori de servicii de certificare acreditați. Persoana desemnată trebuie să se înregistreze ca utilizator al serviciului prin intermediul site-ului portal (www.mfinante.ro).