Greșeala pe care o fac majoritatea românilor! Ce nu trebuie să faci dacă ai anemie: E o greșeală fantastică

Profesorul Daniel Coriu, medic primar hematolog la Spitalul Fundeni din Capitală a vorbit despre anemie, precizând ce trebuie să facem și ce trebuie să nu facem atunci când ne confruntăm cu aceasta. Anemia reprezintă scăderea valorii hemoglobinei din sânge.

Medicul spune că medicii fac o greșeală majoră atunci când diagnostichează pe cineva cu anemie și decide să dea fier și multivitamine drept tratament.

”Mă duc la medic, medicul îmi recomandă hemogramă, pune diagnosticul de anemie și caută cauza. Să nu facem ce din nefericire se întâmplă, din nefericire în practica curentă dăm fier la toată lumea, dăm multivitamine la toată lumea la orice fel de anemie, e o greșeală fantastică!”, spune acesta.

Pentru a putea depozitele de fier din organism, medicul recomandă ca atunci când facem analizele uzuale să facem și un test feritină.

Anemia feriprivă, un simptom al pierderii sângelui

Medicul Daniel Criu a vorbit și despre anemia feriprivă despre care spune că este un simptom al pierderii sângelui. Acesta subliniază că un flux mare de sânge poate arăta boli chiar și în rândul femeilor în timp ce sunt la menstruație. Potrivit medicului, anemia cere consultație ginecologică sau endocrinologică. Indiferent de sex, anemia feriprivă implică verificarea stomacului și a colonului.

Medicul Daniela Georgescu, medic primar hematolog, spune că tubul digestiv este o altă cauză prin care fierul se poate pierde din organism.

”Tubul digestiv e o altă cauză prin care fierul se poate pierde din organism, ne trebuie o colaborare cu medicul specialist de gastroenterologie evaluează tubul digestiv”, spune aceasta.

Medicul Daniel Coriu spune că stomacul și colonul pot să piardă sânge în cantități mici, dar constante. Aceasta a mai spus că organismul se reface singur după ce locul prin care o persoană pierde sânge în mod anormal a fost identificat și eliminată cauza.

”Îi opresc cauza, îi dau ce îi lipsește și își va corecta singur hemoglobina, prin forte proprii, lăsăm organismul să își facă datoria”, mai spune acesta.

Anemia poate determina reacții în lanț

Doctorul Livia Trașcă, medic specialist cardiolog, spune că organismul are metode de a compensa anemia, însă aceasta poate determina reacții în lanț dacă arterele au depuneri de colesterol.

”Odată ce în circulație avem puțin oxigen din cauză că avem anemie, atunci inima, în secunda acestei situații de criză, răspunde prin creștere bătăilor, poate să aibă și artere coronare afectate și atunci asocierea dintre oxigen puțin cu coronare afectează, adică furtune care nu mai conduc sânge – lucrul acesta poate să aducă la o ischemie rapidă cardiacă, care uneori din cauza anemiei severe plus minus afectarea arterei, poate să ducă la infarct miocardic”, spune aceasta.