Prin intermediul actului normativ menţionat, conducerea ministerului doreşte de fapt să limiteze fenomenul evaziunii fiscale, care în ultimii ani a atins cote alarmante la nivelul statului elen.

În scopul unui control mai bun al tranzacţiilor efectuate, în noul proiect de lege va fi introdusă şi o prevedere referitoare la deducerea imediată a TVA în cazul cumpărăturilor realizate cu cardurile de debit sau de credit. Sumele respective vor fi reţinute în primă fază de banca emitentă a cardului, pentru ca apoi să fie vărsate la bugetul administraţiilor locale.

Amenda de 100 de euro va fi aplicată în cazul în care – în urma unui control efectuat de administraţiile fiscale – va rezulta că s-au efectuat cumpărături fără să se solicite emiterea unui bon fiscal, dar şi în situaţia în care pe bon a fost trecută o sumă mai mică decât valoarea bunurilor achiziţionate sau a serviciilor prestate.
Persoanele care vor achita amenda în termen de 10 zile de la constatarea abaterii vor beneficia de o reducere de 50% din suma de iniţială de plată.

De asemenea, taxele de circulaţie aferente anului 2012 pentru vehiculele înmatriculate înainte de 31 octombrie 2010 vor fi majorate cu o sumă cuprinsă între 2 şi 120 de euro, în perioada imediat următoare, au anunţat autorităţile fiscale elene. În ceea ce priveşte autovehiculele înmatriculate după data de 1 noiembrie 2010, taxele vor fi majorate cu o sumă cuprinsă între 1 şi 100 de euro, în funcţie de capacitatea motorului, anul de fabricaţie şi gradul de poluare a mediului înconjurător.

Cele mai mari sume percepute vor fi aplicate în cazul vehiculelor cel mai poluante, iar conducătorii auto vor trebui să plătească până la sfârşitul anului în curs un anumit procent din taxele de circulaţie pentru 2012, în caz contrar urmând să fie amendaţi drastic. Autorităţile fiscale elene au dat publicităţii, totodată, şi modul de calcul a taxelor de circulaţie pentru anul următor. Astfel în cazul unui autovehicul cu emisii de CO2 de 150 grame /kilometru, taxa se va calcula astfel: 150 x 1,70 (coeficient de poluare) = 255 de euro. Pe de altă parte, posesorul unui maşini cu emisii de CO2 de 195 de grame, taxa va fi de 195 x 2,55 = 497,25 euro.

Decizia de majorare a taxelor de circulaţie pentru anul 2012 face parte din setul de măsuri luate de guvernul de la Atena pentru a face faţă crizei economice cu care se confruntă ţara.