Aprecierea a fost făcută în cursul vizitei în Republica Cipru a ministrului grec de Externe, Nikos Dendias.

Acesta s-a întâlnit cu președintele Republicii Cipru, Nikos Anastasiades, și cu ministrul de Externe cipriot, Nikos Christodoulides.

Cele două părți au decis pașii de ultim moment pe care îi vor face înaintea reuniunii miniștrilor de Externe ai UE, care va avea loc la Berlin pe 27 și 28 august, și au susținut că cele mai recente evoluții din Mediterana de Est vor afecta cursul relațiilor dintre Turcia și Uniunea Europeană.

Ministrul cipriot Christodoulides a declarat: „Suntem de părere că evoluțiile din regiune vor determina viitorul relațiilor UE-Turcia”.

UE trebuie să răspundă

Ministrul grec Dendias a afirmat că acțiunile Turciei din regiune sunt îndreptate împotriva Uniunii Europene și că UE trebuie să răspundă pentru a combate aceste acțiuni.

Dendias a acuzat totodată Turcia că nu respectă pozițiile clare ale UE, SUA și ale altor țări din regiune și a susținut că Turcia ignoră valorile europene, dreptul internațional și dreptul maritim, notează Sabah. 

Grecia, Republica Cipru și Franța cer de mai mult timp Uniunii Europene să impună sancțiuni Turciei, din cauza evoluțiilor din Mediterana de Est.

Aceste țări își doresc ca Uniunea Europeană să se implice mai mult în problemele înregistrate în cadrul relațiilor bilaterale, fiind de așteptat ca la reuniunea de la Berlin a ministrilor de Externe UE să facă presiuni asupra Uniunii pentru a impune sancțiuni Turciei.