Băncile greceşti sunt la mare risc. Acesta este verdictul agenţiei de evaluare financiară Standard & Poor's Ratings Services are a coborât, vineri, "CCC" de la "CCC plus" până la ratingul pe termen lung pentru primele patru bănci greceşti, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Alpha Bank şi Eurobank, care sunt prezente şi pe piaţa din România, informează un comunicat al S&P. Perspectiva asociată pentru ratingurile celor patru bănci este una negativă, ceea ce înseamnă că o nouă retrocedare este posibilă în lunile următoare.

"Retrogradarea reflectă opinia noastră că băncile greceşti ar putea să intre în incapacitate de plată în următoarele 12 luni în absenţa unui acord între Guvernul grec şi creditorii săi internaţionali, în condiţiile în care actualul program se apropie de final. În acest context, credem că există o probabilitate ridicată să fie impuse restricţii asupra mişcărilor de capital pentru a pune capăt fenomenului de diminuare a depozitelor", susţin analiştii de la S&P.

De la declanşarea crizei, deponenţii au lichidat conturi în valoare de 100 miliarde euro, reprezentând aproape jumătate din pasivele bancare anterioare crizei. Agenţia de evaluare avertizează că ar putea decide o nouă retrogradare a celor patru bănci greceşti dacă ajunge la concluzia că vor fi impuse restricţii asupra mişcărilor de capital. De asemenea, S&P ar putea retrograda băncile greceşti dacă acestea vor pierde accesul la lichiditatea oferită de mecanismele europene de sprijin, sau dacă ajunge la concluzia că acest suport este insuficient pentru a acoperi necesităţile de finanţare ale celor patru bănci.

Miercuri, Standard & Poor's Ratings Services a coborât ratingul de ţară al Greciei până la "CCC" de la "CCC plus", subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei.


Te-ar putea interesa și: