Guvernul de la Atena anunță că în curând, Grecia va amenaja baruri, centre comerciale, dar și culturale speciale pentru persoanele vaccinate anti-covid. În acelaș timp, sursa citată mai precizează că mai multe grupuri precum personalul sanitar va fi obligat să se vaccineze pentru a accelara imunizarea populaţiei în faţa ameninţării variantei Delta, scrie EFE. 

Ministrul de stat Giorgos Gerapetritis a făcut anunțul în cadrul unei conferințe de presă. Potrivit acestuia, din data de 15 iulie, cafenelele, restaurantele sau cinematografe, dar şi stadioane şi alte zone cu posibile aglomerări, vor fi împărţite în două categorii: ″libere de COVID″⁣ sau mixte.

Astfel, în prima categorie vor putea intra doar persoanele vaccinate anti-covid, sau care au avut virusul în ultimele șase luni, iar cea de a doua categorie va permite accesul persoanelor care au un test PCR, sau un test rapid COVID, negativ, fiind obligate să poarte masca de protecție.

În același timp, Guvernul anunță că vor fi efectuate controale masive pentru verificarea respectării acestor măsuri, iar operatorii economici vor putea verifica online certificate de vaccinare prezentate de clienţi.

Grecia anunță spațiile ”libere de COVID”

În ceea ce privește capacitatea de funcționare, spaţiile ″libere de COVID″⁣, atât cele în aer liber cât şi cele închise, vor putea funcţiona la 85% din capacitate şi fără obligativitatea purtării măştii. Pe de altă parte, spațiile mixte vor putea fi ocupate numai la jumătate din capacitate, în cazul incintelor închise, sau la 70% cele în aer liber, dar cu masca mereu obligatorie.

Cluburile de noapte pe de altă parte vor funcționa la capacitate şi mai redusă, iar stadioanele vor fi accesibile numai persoanelor vaccinate, în contextul în care, acolo riscul de infectare este mai mare.

De menționat este faptul că, aceste măsuri vin după ce Guvernul grec a decis să ofere tinerilor cu vârste între 18 şi 25 de ani care se vaccinează un card preplătit de 150 de euro, pentru a stimula vaccinarea anti-COVID-19. Amintim faptul că, până în prezent circa 47% din populaţia Greciei a fost vaccinată cel puţin cu o doză şi peste 36% cu schema completă.