La acest moment, Google Pay este disponibil în România prin aplicațiile următoarelor instituții, urmând ca altele să se alăture ulterior.

În prezent Google Pay este disponibil prin Revolut, Curve, Transferwise, ING Bank, UniCredit Bank, Banca Transilvania, Alpha Bank, CEC Bank, Viva Wallet și Orange Money.

Deși aplicația Google Pay nu este disponibilă direct în România, clienții acestor instituții financiare vor putea utiliza Google Pay online și în orice magazin care acceptă plăți contactless prin Visa sau Mastercard. Soluția tehnică se numește „Google Pay as a service”, ce permite emitenților de carduri să integreze Google Pay în aplicațiile lor mobile de plată.

Pentru a adăuga un card în Google Pay, utilizatorii trebuie să deschidă aplicația băncii și să acceseze secțiunea „Adaugă în Google Pay”. După ce procesul de înrolare a cardului a fost încheiat, deținătorul poate plăti contactless în magazin cu telefonul sau online, la comercianții care acceptă plata prin Google Pay. Odată ce cardul a fost salvat, poate fi administrat din setările dispozitivului mobil (Google > Serviciile contului > Google Pay)

Securitatea este un element cheie al Google Pay, astfel că există mai multe niveluri de securizare a plăților. Între acestea se numără „tokenizarea”, soluția standard a industriei plăților, care presupune că tranzacțiile se realizează cu un număr virtual de card (acesta jucând rolul token-ului), specific fiecărui dispozitiv, fiind asociat cu un cod de securitate dinamic care se schimbă la fiecare tranzacție. Această funcționalitate și altele vor funcționa alături de soluțiile de protecție oferite de emitenții cardurilor. De asemenea, dacă deținătorul și-a pierdut telefonul sau i-a fost furat, acesta poate folosi funcționalitatea „Găsește telefonul” pentru a bloca dispozitivul de oriunde, îi poate schimba parola sau chiar să șteargă de pe el datele personale.

Cum procedezi dacă ești client ING Bank

Clienții ING Bank România au o nouă modalitate rapidă și simplă de a plăti online sau de a efectua plăți contactless, prin înrolarea cardurilor fizice în Google Pay. Google Pay este o platformă de tip portofel digital și un sistem de plată online dezvoltat de Google pentru a stimula achizițiile în aplicație și tap-to-pay pe dispozitivele mobile Android, permițând utilizatorilor să facă plăți folosind telefoanele, tabletele sau ceasurile.

„Întrucât aproximativ 80% din clienții noștri persoane fizice folosesc Home’Bank, a fost o decizie firească să le oferim această nouă opțiune. Noi, la ING, credem ferm în instrumentele care îți pun la dispoziţie tot ce ai nevoie în fiecare zi, oricând la îndemână. Și susţinem acest lucru oferind clienților noștri cât mai multe opțiuni de plată, atât ale noastre, cât și externe, pentru ca aceștia să poată folosi metoda preferată, în funcție de nevoile lor specifice. Prin urmare, începând de astăzi, clienții noștri care utilizează dispozitive Android își pot înrola cu ușurință cardurile ING în Google Pay direct din Home’Bank și pot începe să utilizeze acest mod simplu și rapid de a plăti online sau de a efectua plăți contactless”, a declarat Alina Iacomi, Head of Digital Channels, ING Bank România.

Clienții ING Bank România trebuie să acceseze aplicația mobilă Home’Bank și să selecteze cardul pe care doresc să îl înroleze în Google Pay. Pentru a înrola un card, acesta trebuie să fie un card ING în RON sau EUR valid și să fie înscris exclusiv de către titularul cardului. Fiecare utilizator are maximum două dispozitive proprii pe care poate accesa Google Pay – smartphone-uri și / sau tablete, care trebuie să aibă minimum Android 5.0, NFC și acces la serviciile Google.

După introducerea detaliilor, cardul fizic primește un token securizat (ID) prin care se finalizează înrolarea. Google Pay acceptă atât carduri de debit, cât și carduri de credit pentru înrolare și permite efectuarea de tranzacții la POS-uri fizice cu funcție contactless, în aplicație și cumpărături online pentru comercianții care acceptă Google Pay ca metodă de plată. În ceea ce privește securitatea, informațiile utilizatorului sunt protejate într-un mod complex, care include, de exemplu, utilizarea unui număr criptat în locul numărului real al cardului, astfel încât detaliile să se afle în siguranță.

Clienții UniCredit beneficiază și ei de Google Pay

Google Pay poate fi utilizat de către toți deținătorii de carduri UniCredit Bank și UniCredit Consumer Financing care folosesc dispozitive mobile Android compatibile, având funcția NFC activă, pentru a efectua plăți contactless rapide și sigure folosindu-și telefonul mobil, în România sau oriunde în lume unde este acceptat acest tip de plată. De asemenea, Google Pay poate fi folosit și pentru plăți online și din aplicații – clienții UniCredit beneficiind, în acest fel, de o metodă de plată integrată ce poate fi utilizată pe toate canalele.

Clienții își pot înregistra în Google Pay cardurile emise de UniCredit, sub licență Mastercard sau Visa, din aplicația Mobile B@nking, folosind cea mai recentă versiune disponibilă, pentru a le utiliza apoi pentru plățile în magazine, online sau în aplicații. Atunci când folosesc Google Pay pentru plăți, utilizatorii vor continua să primească toate recompensele și/sau beneficiile oferite pentru cardurile de credit și debit UniCredit.

Antoaneta Curteanu, Vicepreședinte Divizia de Retail UniCredit Bank: “Prin lansarea Google Pay pentru deținătorii de carduri din România facem încă un pas în direcția pe care ne-am asumat-o, aceea de a fi o bancă digitală de top, și suntem bucuroși să le putem oferi clienților noștri o nouă soluție pentru a-și face cumpărăturile zilnice într-o manieră simplă, rapidă și sigură. Google Pay le permite clienților să plătească contactless la comercianți, precum și online sau în aplicații, fără a mai fi nevoie să poarte la ei cardul bancar fizic; acest tip de experiență de plată modernă și comodă este ceea ce ne propunem întotdeauna să oferim clienților noștri”.

Cum procedezi la Banca Transilvania

Clienţii Băncii Transilvania au, începând de astăzi, încă o opţiune pentru plăţi cu telefonul Android şi retrageri de bani de la bancomat, Google PayTM, pe lângă soluţia de plată a băncii, BT Pay. Este un nou icon brand cu care BT colaborează pentru a include în ofertă alternative de plăţi contactless.

Adăugarea cardului BT în Google Pay se poate face din wallet-ul BT Pay, nefiind nevoie de alte aplicații. Plăţile se fac simplu şi rapid, în doi paşi – Unlock & Pay – prin deblocarea telefonului şi apropierea acestuia de POS.

Ca în cazul celorlalte alternative BT pentru plăți mobile, nu este necesară introducerea PIN-ului în cazul plăţilor la POS, indiferent de suma plătită, ceea ce creşte siguranţa clienţilor, facilitate mai mult decât utilă având în vedere contextul pandemiei de acum.

La Alpha Bank procedezi așa

Clienții Alpha Bank Romania utilizatori de smartphone-uri cu sistem de operare Android pot activa plata prin serviciul Google Pay actualizând aplicația Alpha e-statements din Google Play și accesand Meniu-> secțiunea Portofoliu -> Carduri, unde pot selecta cardul Visa pe care doresc să îl înregistreze, fiind eligibile cardurile de credit sau de debit Visa active.

Pentru a plăti prin serviciul Google Pay este necesar doar să deschizi telefonul, să te autentifici prin metodele setate la nivelul dispozitivului, apoi să apropii smartphone-ul tău Android de terminalul POS.

Clienții Alpha Bank Romania care nu au Alpha e-statements activat, o pot face imediat și gratuit în urma unui proces de înscriere online foarte simplu, urmând pașii de mai jos:

  • intri în aplicația de mobil pe care o poti descărca din magazinul Google Play;
  • alegi opțiunea Înregistrare și completezi formularul online (nume, prenume, CNP, CIF și o adresa de e-mail validă);
  • accepți Termenii și condițiile serviciului;
  • după ce primești emailul de activare, iți activezi contul utilizând informațiile și instrucțiunile primite ;
  • te autentifici ușor, cu utilizator și parolă.

„Ne bucurăm să adăugăm serviciul Google Pay în ecosistemul de plăți al Alpha Bank Romania. Este încă un pas important pe care îl facem în procesul de digitalizare, accelerat și de contextul actual pe care îl traversăm. Serviciile de plăți mobile pe care le punem la dispoziție clienților noștri vin în întâmpinarea nevoilor acestora, de a face plăți rapide și sigure, dar și de a evita pe cat de mult posibil contactul fizic generat de plățile cash sau non contactless.”, a declarat Cristian Dragoș, Vicepreședinte Executiv Aria Retail, Alpha Bank Romania.

Dacă ești client CEC Bank

Vei avea la dispoziție un nou instrument de plată modern pentru cumpărăturile din magazine și online. Cu Google Pay, posesorii de carduri emise de CEC Bank, pot face plăți contactless direct de pe telefoane cu sistem de operare Android, rapid, ușor și în siguranță.

„La CEC Bank, credem ca viitorul este în digitalizarea serviciilor bancare. În prezent, 4 din 10 utilizatori care folosesc în mod curent cardurile, apeleaza și la plățile contactless, iar plățile de pe telefoane și ceasuri smart au crescut de 4 ori raportat la primăvară, accelerând în contextul pandemiei. Colaborarea cu companii de anvergura Google are potențialul de a schimba viitorul bankingului și aduce noi beneficii pentru consumatori. Peste 85% dintre clienții CEC Bank folosesc dispozitive mobile cu Android”, a declarat Bogdan Neacșu, Director General al CEC Bank.

„Deținătorii de carduri Visa vor putea plăti contactless în magazine sau online cu orice dispozitiv Android. În acest moment, peste 70% dintre cardurile Visa din România pot fi folosite pentru a plăti cu Google Pay la comercianții locali. Românii apelează tot mai mult la plățile digitale care oferă confort sporit și reprezintă o măsură de protecție în contextul pandemiei, iar securitatea și confidențialitatea datelor sunt esențiale. Tehnologia Visa protejează datele reale ale cardului care nu sunt niciodată dezvăluite, ceea ce oferă un nivel suplimentar de securitate plăților digitale”, a declarat Elena Ungureanu, Country Manager Visa Romania.

Pentru a activa Google Pay, se accesează aplicația MobileBanking a CEC Bank, secțiunea Carduri/Setări și se alege opțiunea de adăugare a cardului în Google Pay.

Realizarea de plăți cu cardul la comercianți prin Google Pay este extrem de ușoară: este suficient să deblocați telefonul, folosind parola, amprenta sau alte mijloace de identificare și să-l apropiați de POS. Veți primi imediat confirmarea tranzacției. Google Pay asigură toate condițiile pentru securitatea tranzacțiilor: datele cardului nu sunt stocate pe telefon și se folosește un token criptat și securizat.

Cum vor proceda clienții Orange Money

Utilizatorii Orange Money, care au un smartphone cu sistem de operare Android, sunt printre primii din România care pot înrola cardurile Visa în Google Pay și pot face plăți contactless rapide, în siguranță.

Orice client, care are un număr de telefon mobil în rețeaua Orange România, poate descărca aplicația Orange Money și, după ce trece printr-un proces de inrolare, emite un card virtual instant, pe care-l poate folosi imediat pentru a activa Google Pay și a face plăți contactless cu telefonul.

Activarea funcției de plată prin Google Pay se face foarte ușor, direct din aplicația mobilă Orange Money, versiunea Android, secțiunea “Cardurile mele”, prin apăsarea butonului “Adaugă în Google Pay” și urmărind pașii indicați ulterior.

Odată activat, Google Pay simplifică procesul de autorizare a plăților în magazine. Clienții Orange Money fac cumpărături în siguranță cu Google Pay, fără a mai fi necesară introducerea PIN-ului cardului, ci va fi suficient să deblocheze ecranul telefonului și să-l apropie de POS pentru a finaliza plata.

„Clienții Orange Money au avut mereu parte de premiere pe piața serviciilor financiare locale. Orange Money a fost prima instituție financiară nebancară care a dat acces românilor la IBAN-uri în RON, în 2018, iar în martie 2019 a lansat primele carduri virtuale, ce pot fi emise instant in aplicația mobilă. Astăzi, Orange Money este în primul val al companiilor care permit înrolarea în Google Pay, opțiune care extinde posibilitățile de plată contactless cu telefonul sau ceasul, pentru utilizatorii Orange Money, alături de Orange Pay, Fitbit Pay, Garmin Pay și soluții pentru utilizatorii iOS. Aducem în permanență ultimele inovații în zona de plăți digitale, scopul nostru fiind să venim mereu cu plus valoare pentru clienții noștri.” spune Haris Hanif, CEO Orange Money.