Pentru aproape orice altă țară, acordul din 6 octombrie între Centrul Estonian pentru Investiții în Apărare și Proteus Advanced Systems – o societate mixtă a Israel Aerospace Industries și ST Engineering Land Systems – s-ar putea să nu fie o mare problemă.

Dar racheta Blue Spear pe care Estonia o cumpără de la Proteus este prima rachetă anti-navă ajunsă în posesia statului baltic. În plus, racheta anti-navă poate genera un deranj uriaș pentru Rusia, scrie Forbes.

„Sistemul de arme va constitui piatra de temelie a apărării navale a Estoniei în deceniile care urmează”, a declarat Jüri Saska, comandantul minusculei Marine estone, care numără doar 300 de marinari și șase nave mici. „Marina Estoniei va putea contribui semnificativ atât la efortul național, regional, cât și la cel colectiv de apărare”, a precizat oficialul de la Tallinn.

Cea mai recentă versiune

Blue Spear este cea mai recentă versiune a familiei de rachete Gabriel, din Israel. Racheta, care o lungime de aproximativ 20 de metri, are diferite moduri de zbor. Poate zbura jos sau foarte jos și poate funcționa în orice condiții meteorologice. Blue Spear are o rază de acțiune de până la 290 de kilometri, dar, în apele aglomerate ale Mării Baltice, 290 de km înseamnă un drum lung.

O rachetă Blue Spear lansată din Estonia se poate întinde pe întreg Golful Finlandei, acea zonă a Mării Baltice care leagă portul rus Sankt Petersburg de Kaliningrad, enclava Rusiei, situată între Polonia și Lituania.

Capacitate latentă de atac terestru

Se știe deja că enclava Kaliningrad oferă Rusiei un punct de sprijin în Marea Baltică, de unde forțele aeriene, maritime și terestre pot amenința cei mai slabi membri ai NATO, adică statele baltice.

Dar noile rachete ale Estoniei, care se întind pe unul dintre cele mai importante puncte de foc din Europa, ar putea ajuta la întreruperea aprovizionării cu alimente, combustibil și întăriri din Rusia continentală către Kaliningrad.

În plus, Blue Spear, la fel ca multe rachete anti-navă, are și o capacitate latentă de atac terestru. Iar orașul Sankt Petersburg se află la doar 140 de km de granița cu Estonia, subliniază Forbes.