Aflat la Tallin, preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că „Estonia este cu foarte mult înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii”, iar România are multe de învăţat de la acest stat.

Șeful statului susține că Estonia este un adevărat campion în ceea ce privește digitalizara, dar și e-guvernarea. El a vorbit și despre relațiile dintre România și Estonia, care sunt o bază solidă pentru colaborarea în acest domeniu.

„Am abordat această chestiune, foarte importantă, în discuţia cu doamna Preşedinte. Este cunoscut faptul că Estonia este un campion al digitalizării şi e-guvernării. Este la fel de clar că relaţiile noastre foarte bune sunt o bază solidă pentru o colaborare în acest domeniu. Voi încuraja pe toţi responsabilii de la noi din domeniu să contacteze pe omologii lor din Estonia şi să încercăm să lucrăm împreună la un concept de succes.

Estonia este cu mult, aş spune chiar foarte mult, înaintea noastră în ce priveşte sisteme de e-guvernare, servicii digitale pentru toţii cetăţenii, securitatea reţelelor şi aşa mai departe. Avem foarte mult de învăţat şi sunt optimist în ce priveşte o colaborare foarte sănătoasă în acest domeniu”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis, în vizită în Estonia 

Totodată, președintele a mai anunțat că în cursul zilei de joi va vizita centrul prin care Estonia arată musafirilor securitatea, dar și e-guvernarea.

„Ca să punctez acest lucru, să nu rămânem doar la declaraţii politice, mâine voi vizita centrul prin care Estonia arată musafirilor cum văd ei aici, în Estonia, sistemele de e-guvernare, e-servicii şi securitatea acestora”, a mai afirmat Klaus Iohannis, întrebat într-o declaraţie de presă comună cu preşedinta Estoniei Kersti Kaljulaid, cum poate România să se inspire din sistemul de e-guvernare estonian pentru modelarea propriului sistem digital, ţinând cont şi de faptul că PNRR este axat şi pe această componentă digitală.

Aminitim faptul că miercuri și joi, șeful statului efectuează o vizită de lucru în Estonia, în contextul aniversării centenarului relaţiilor diplomatice româno-estone şi a 30 de ani de la restabilirea relaţiilor diplomatice, precum şi ca urmare a dialogului constant româno-eston la nivel înalt din ultimii ani.