Gheorghe Nichita, fostul primar al municipiului Iași, a încheiat o perioadă dificilă din viața sa. El a părăsit miercuri penitenciarul din Vaslui, după ce a fost eliberat condiționat.

Gheorghe Nichita va sta departe de politică

La ieșire el a vorbit despre experiențele sale și despre cum acestea l-au întărit. Fostul edil a menționat că, deși capitolul său politic s-a încheiat, va rămâne o figură activă în spațiul public.

„Politică nu mai vreau să fac şi nu mă mai interesează politica, dar în schimb prezenţa în spaţiul public mă interesează şi cred că am destulă experienţă acumulată în viaţa asta, atât în domeniul adninistraţiei, cât şi în domeniul politic şi nu numai.

Am o experienţă de viaţă destul de bogată, pentru că nu mi-a fost uşor, prin toate câte am trecut în viaţă în general, mai ales ultima suferinţă. Se spune de obicei în popor ‘ce nu te omoară te întăreşte’”, a declarat fostul primar ieşean, la ieşirea din Penitenciarul Vaslui.

Gheorghe Nichita a declarat că perioada petrecută în detenție nu a fost ușoară. El și-a exprimat dorința de a petrece timp cu familia și, în special, cu nepoții săi. Fostul primar a reflectat asupra sensului și scopului suferințelor sale, menționând că a încercat să găsească înțeles în fiecare încercare.

„N-a fost uşor. Durerea e foarte mare şi pentru mine şi pentru cei dragi mie, familia mea, dar toate au un sens şi un scop şi am încercat în orice suferinţă să găsesc şi un scop. Dumnezeu are un scop pentru toate.

Deocamdată am un echilibru şi încerc să-l menţin. Mi-e dor foarte tare de cei de acasă, de nepoţi în special, pentru că dânşii mă aşteaptă, ştiu că vin”, a spus fostul primar ieşean.

Fostul edil nu este la prima condamnare

De asemenea, Nichita și-a cerut iertare celor afectați de evenimentele care au dus la condamnarea sa.

Eliberarea sa vine după o condamnare definitivă la cinci ani de închisoare pentru instigare la abuz în serviciu, legată de utilizarea resurselor Poliției Locale Iași pentru scopuri personale. Aceasta nu a fost prima sa condamnare, având în trecut și o pedeapsă pentru corupție.

Gheorghe Nichita s-a întors în penitenciar după ce mai fusese eliberat condiţionat în octombrie 2021, în urma executării, la Penitenciarul Botoşani, a unei părţi din pedeapsa primită în dosarul de corupție, în care a fost acuzat că a primit mită 10% din valoarea unui proiect european.