Pfizer dă marea lovitură în Europa după ce Germania a cumpărat un milion de pastile anti-COVID. Anunțul a fost făcut în cursul zilei de marți de către ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach. Totodată, acesta a mai adăugat că noul medicament pare foarte promțător, subliniind faptul că primele livrări de Paxlovid ar urma să ajungă în țară în cursul lunii ianuarie.

Acesta și-a exprimat speranța că noile pastile vor avea un impact pozitiv asupra sistemului sanitar din Germania, care se apropie de colaps. „Mă aștept ca acesta să ne permită să prevenim numeroase cazuri grave în unitățile de terapie intensivă”, a spus el.

De menționat este faptul că anunțul făcut de Germania vine după ce Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA) a dat autorizație de urgență pentru pastila împotriva COVID dezvoltată de Pfizer, în urmă cu doar câteva zile.

În ceea ce privește administrarea pastilei, producătorul precizează că pacienții iau trei pastile de două ori pe zi pe o perioadă de cinci zile. Medicamentul conține un ingredient care inhibă o proteină SARS-CoV-2 și reduce capacitatea virusului de a se replica.

Pe de altă parte, deși medicamentele precum Paxlovid sunt considerate de experți ca fiind un instrument vital în lupta împotriva COVID-19, acestea sunt mult mai scumpe și mult mai greu de administrat decât vaccinurile.

Cum decurge campania de vaccinare din Germania

Amintim faptul că vaccinarea anti-covid din Germania continuă. În cursul zilei de luni au fost administrate aproape 491.000 de vaccinuri suplimentare, iar rata de vaccinare din Germania a depășit 70%, potrivit Institutului Robert Koch.

Mai exact, până în momentul de față, 59 de milioane de persoane care au primit două doze de vaccin sau o doză din serul Johnson & Johnson. De asemenea, cel puțin 30,4 milioane de persoane au primit doza booster, reprezentând 36,6% din populație.

Referitor la extinederea variantei Omicron, guvernul și oficialii din domeniul sănătății publice au devenit îngrjorați și au avertizat cu privire la o creștere a numărului de cazuri noi în luna ianuarie.

Astfel, înainte de Crăciun, atât guvernul federal cât și cel al landurilor au convenit asupra unor noi restricții pentru a încetini răspândirea virusului. Acestea au intrat în vigoare marți în mare parte din țară și prevăd în foarte multe locuri limitarea la 10 numărul de persoane care se pot întâlni într-un singur loc pentru întâlniri private, chiar dacă sunt vaccinate. Sunt excluși copiii cu vârsta sub 14 ani.

Pe de altă parte, în cazul în care este vorba despre persoane nevaccinate, limita este de o familie și maxim două persoane dintr-o altă familie.