Potrivit unui text aprobat săptămâna aceasta de guvernul de la Berlin, restricțiilor vor fi ridicate pentru persoanele imunizate anti-COVID. Acestea nu vor mai avea nevoie de test negativ la intrarea în magazine și se vor putea avea întâlniri private.

De asemenea, restricțiile de circulație recent introduse în Germania de la ora 22:00 nu se vor mai aplica persoanelor care au primit două doze de vaccin.

Datele Institutului Robert Koch arată că peste 6,7 milioane de persoane au primit ambele doze de vaccin anti-COVID-19 în Germania și aproape 24 de milioane o doză.

Autoritățile germane au anunțat că dovada vaccinării se va face digital, pe smartphone-uri, iar în cazul celor care nu dețin un telefon inteligent, vor trebui să aibă la ei un cod QR imprimat pe o hârtie.

Măsura vine ca o gură de oxigen pentru mediul de afaceri, puternic afectat de al treilea val epidemic în această iarnă. Germania a adoptat în această perioadă, pentru câteva luni, numeroase restricții, de la închiderea barurilor, restaurantelor, spațiilor culturale și a celor sportive, până la închiderea magazinelor neesențiale, limitarea drastică a întâlnirilor private sau chiar restricții de circulație pe timp de noapte.

Prioritate pentru reluarea activităților în aer liber

Trei dintre statele germane se află acum sub pragul cheie de 100 de cazuri la 100.000 – Hamburg, Saxonia Inferioară și Schleswig-Holstein – în timp ce alte trei se apropie de acest prag – Berlin, Brandenburg și Mecklenburg-Vorpommern.

Autoritățile din Bavaria au declarat că vor permite reluarea activității restaurantelor în aer liber din data de 10 mai în zonele unde incidența este sub 100 și va permite sectorului turistic să se redeschidă din 21 mai, când în acea parte a țării sunt vacanțe școlare.

De asemenea, în Saxonia Inferioară s-a convenit asupra relaxării regulilor pentru restaurante, turism și comerțul cu amănuntul pentru zonele unde incidența este sub 100 de cazuri.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, a cerut statelor să acorde prioritate deschiderii activităților în aer liber pentru a nu risca un nou val de infecții, după cum transmite Reuters.

Sursă foto: Pixabay