Mai multe țări din Europa au raportat, joi, despre noi cazuri de COVID-19 provocate de varianta indiană a coronavirusului, care ar putea fi mai transmisibilă și mai rezistentă la vaccinuri, așa cum a avertizat Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în ultimul său raport despre situația epidemiologică.

Despre această variantă, instituția a avertizat că este posibil să se afle în spatele creșterii mari a pandemiei în Asia de Sud, deși alți factori pot fi responsabili și pentru această creștere a cazurilor.

Directorul OMS pentru Europa nu doreşte relaxarea măsurilor de protecţie

Această variantă include mutații „asociate cu o transmisie crescută” și o capacitate scăzută de a neutraliza virusul cu vaccinuri și unele tratamente cu anticorpi monoclonali, potrivit raportului. Având în vedere creșterea numărului de cazuri ale acestei versiuni a SARS-CoV-2 în Europa – deși numărul este încă scăzut, directorul OMS pentru Europa, Hans Kluge, a cerut să nu se relaxeze măsurile pentru a preveni ceea ce el crede că ar fi o „furtună perfectă”, scrie 20minutos.es.

„Relaxarea măsurilor individuale de protecție, adunările în masă, un număr mare de variante și o rată de vaccinare foarte scăzută ar putea genera o furtună perfectă în orice țară”, a spus el.

Avertismentele lui Kluge coincid cu rapoartele din Germania, Italia și România privind infecțiile locale în care se identifică această mutație, potrivit agenției de știri AFP.

Varianta indiană de coronavirus, depistată deja în mai bine de 10 state europene

Până în prezent, peste zece țări europene au înregistrat deja cazuri cu această mutație în interiorul granițelor lor și unele au introdus restricții de călătorie cu India, în timp ce eficacitatea vaccinurilor împotriva acestei variante și a altora este discutată.

„Nu avem dovezi că vaccinurile nu sunt eficiente împotriva acestor mutații. Știm că vaccinurile existente sunt eficiente împotriva majorității variantelor și că previn spitalizările și mortalitatea”, a declarat Oleg Benes, un expert al OMS.

În prezent, 5,5% din populația europeană a trecut prin boală și 7% au finalizat procesul de vaccinare, potrivit OMS. Au fost administrate puțin peste 215 milioane de doze și aproximativ 16% dintre cetățeni au primit una, un procent care crește la 81% în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății (în 28 din cele 53 de țări din regiune).

Sursă foto: Dreamstime