Germania se află într-un punct critic! A înregistrat cel mai ridicat nivel de inflaţie din ultimii 28 de ani

Amintim că majorările preţurilor produselor şi serviciilor au atins în decembrie 2021 nivelul de 5,3%, după 5,2% în noiembrie. Totodată, media inflaţiei pentru anul 2021 a fost de 3,1%, cel mai înalt nivel înregistrat după anul 1993, scrie spiegel.de

Potrivit sursei menționate, inflația a fost cauzată de majorarea preţurilor la energie şi alimente, în urma revenirii la normal a TVA-ului, după reducerea aplicată la începutul pandemiei. Pentru luna ianuarie, experţii se aşteaptă ca rata inflaţiei să scadă doar la nivel statistic, deoarece va fi comparată cu nivelul anului 2021, când a fost ridicată.

Ce se întâmplă în cea mai puternică țară din Europa

Germania, cea mai mare economie europeană, este pe punctul de a intra în recesiune în acestă iarnă din cauza a doi factori care afectează grav economia țării: noul val de coronavirus provocat de tulpina Omicron și problemele legate de lanțurile de aprovizionare.

Institutul Ifo de Cercetare Economică a publicat mai multe estimări care arată că cea mai mare economie europeană va scădea cu 0.5% în trimestrul patru din 2021, față de aceeași perioadă a anului trecut, subliniind că va stagna în primele trei luni ale anului în curs. Amintim că o economie intră în recesiune atunci în care aceasta se contractă în două trimestre consecutive.

Timo Wollmershäuser, șeful departamentului de prognoze a Institutului Ifo spune că recuperarea post-pandemică nu s-a realizat, deși ea era promisă pentru 2022.

„Blocajele actuale ale lanţurilor de aprovizionare şi al patrulea val de coronavirus încetinesc vizibil economia germană. Recuperarea puternică post-pandemie care era prognozată iniţial pentru 2022 nu s-a materializat încă”, spune Timo Wollmershäuser.

Institutul Ifo prognozează că economia Germaniei va crește într-un ritm mai solid la vară, atunci când numărul de cazuri de infectare și lanțurile de aprovizionare nu vor mai fi o problemă atât de mare. Cu toate acestea, departamentul de prognoze a Institutului Ifo spune că începutul slab al anului 2022 își va pune amprenta supra economiei germane, în timp ce estimările de creștere pentru anul de abia început au fost reduse cu 1,4 puncte procentuale de la 3,7%.

De asemenea, institutul a luat în calcul și inflația, despre care spune că se așteaptă să înregistreze un avans de 3,1% în acest an și de 3,3% în 2023, în timp ce Banca Centrală Europeană a pus un target de 2% pentru inflație. Institutul Ifo spune că prețurile de consum nu se vor întoarce la normal până în 2023.