Preşedintele Klaus Iohannis i-a transmis condoleanțe omologului său german. Berlinul se confruntă cu o adevărată criză provocată de inundațiile fără precedent.

Cancelarul german Angela Merkel, aflată în vizită în SUA, s-a declarat profund afectată de situația dramatică din țara sa.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis condoleanțe în Germania. Pagube uriașe în vestul țării

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj de condoleanţe preşedintelui Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, a informat Administraţia Prezidenţială.

„Am aflat cu tristeţe despre inundaţiile catastrofale care au provocat pagube uriaşe în vestul Germaniei în ultimele zile, soldate cu regretabile pierderi de vieţi omeneşti, sute de persoane dispărute sau rănite, precum şi importante pagube materiale.

În aceste momente de grea încercare pentru poporul german, doresc să adresez, în numele meu şi al României, condoleanţe familiilor victimelor şi urări de însănătoşire grabnică şi recuperare uşoară celor afectaţi”, se arată în mesajul şefului statului.

Preşedintele Iohannis exprimă, în mesaj, „solidaritatea şi compasiunea deplină a României şi a românilor cu Germania şi încrederea în puterea de refacere a comunităţilor greu lovite”.

Bilanțul persoanelor decedate este în creștere

Bilanţul intemperiilor din Germania a crescut la cel puţin 81 de morţi, în urma anunţării vineri a 50 de decese doar în landul Renania-Palatinat, din vestul ţării, unul dintre cele mai afectate de inundaţii,

Inundaţiile puternice din Germania sunt considerate cea mai mare catastrofă naturală de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Joi, unele sate devastate din vestul Germaniei erau total izolate de lume, relatează agenţia AFP.

Majoritatea persoanelor decedate s-au înregistrat în landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat.

Torentele de apă au inundat oraşe şi sate întregi din vestul şi sudul Germaniei, provocând prăbuşirea multor clădiri şi lăsând oamenii blocaţi, spun poliţiştii. Numărul victimelor este aşteptat să crească.

”N-am mai văzut atâta ploaie în ultimii 100 de ani”

“În anumite zone, n-am mai văzut atâta ploaie în ultimii 100 de ani”, a spus Andreas Friedrich, un purtător de cuvânt al serviciului german de meteorologie, pentru CNN.

Mai multe elicoptere au fost trimise în zonele afectate, pentru a ajuta evacuarea sinistraţilor.

Aflată în vizită la Washington, cancelarul Angela Merkel a declarat, joi, că este “foarte profund afectată” de inundaţiile din ţara sa.

“Sunt foarte profund afectată de suferinţa persoanelor în cauză”, a afirmat Merkel, exprimându-şi “teama că adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare”.

Ea a vorbit de “o zi de teamă, o zi de angoasă, o zi de disperare” în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, care i-a prezentat “sincere condoleanţe”.

Sursa foto: INQUAM Photos, Alexandru Busca.