UPDATE

O alunecare de teren uriaşă a avut loc, vineri dimineaţă, în Erftstadt-Blessem, o localitate aflată în apropiere de Koln. Autorităţile districtului au postat pe Twitter câteva fotografii cu proporţiile monumentale ale dezastrului.

“Primim apeluri de urgenţă din gospodării, însă de multe ori intervenţia nu este posibilă”, spun autorităţile. Mai multe persoane au murit acolo, iar multe altele sunt date deocamdată dispărute.

Sursa foto: Twitter
Sursa foto: Twitter

Ştirea iniţială

Este dezastru în Germania! Ţara este afectată de inundaţii puternice, considerate cea mai mare catastrofă naturală de la cel de-al Doilea Război Mondial.

59 de morţi, peste 1.300 de dispăruţi şi multe sate izolate de lume

Sursa foto: CNN.com

Autorităţile vorbesc deja despre 59 de morţi şi mai bine de 1.300 de persoane dispărute. Numărul celor dispăruţi ar putea scădea după ce se vor restabili comunicaţiile în zonă, mai indică autorităţile.

Joi, unele sate devastate din vestul Germaniei erau total izolate de lume, relatează agenţia AFP.

Majoritatea persoanelor decedate s-au înregistrat în landurile Renania de Nord-Westfalia și Renania-Palatinat. Torentele de apă au inundat oraşe şi sate întregi din vestul şi sudul Germaniei, provocând prăbuşirea multor clădiri şi lăsând oamenii blocaţi, spun poliţiştii. Numărul victimelor este aşteptat să crească.

“În anumite zone, n-am mai văzut atâta ploaie în ultimii 100 de ani”, a spus Andreas Friedrich, un purtător de cuvânt al serviciului german de meteorologie, pentru CNN.

Mai multe elicoptere au fost trimise în zonele afectate, pentru a ajuta evacuarea sinistraţilor.

Un baraj de pe Rur ar putea ceda din cauza presiunii apelor

Autorităţile sunt îngrijorate şi de un baraj de pe Rur, din districtul Eifel. Acesta a fost puternic afectat de viitură, existând posibilitatea să cedeze sub presiunea apelor. Localitățile de lângă barajul respectiv au fost deja evacuate, însă, ulterior, autorităţile au decis să extindă avertismentul și pentru orașele aflate de-a lungul râului, în aval de baraj.

Şi armata a fost mobilizată pentru a ajuta la operaţiunile de salvare şi curăţare a zonelor afectate de şuvoaiele de apă.

Angela Merkel: O zi de disperare

Aflată în vizită la Washington, cancelarul Angela Merkel a declarat, joi, că este “foarte profund afectată” de inundaţiile din ţara sa.

“Sunt foarte profund afectată de suferinţa persoanelor în cauză”, a afirmat Merkel, exprimându-şi “teama că adevărata amploare a dezastrului va fi cunoscută doar în zilele următoare”.

Ea a vorbit de “o zi de teamă, o zi de angoasă, o zi de disperare” în cursul unei conferinţe de presă comune cu preşedintele american Joe Biden, care i-a prezentat “sincere condoleanţe”.

Cancelarul german a promis ajutor pentru “reconstrucţie” şi le-a dat asigurări celor afectaţi că “nu sunt singuri”.

Sursă foto: Pixabay