Potrivit ultimelor informări transmise de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor de avertizarea de Cod portocaliu de inundaţii sunt vizate două bazine hidrografice, pe raza judeţelor Cluj, Maramureş şi Sălaj.

Totodată, INHGA precizează că avertizarea este valabilă în cursul zilei de vineri, până la ora 24:00.

Astfel, potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri rapide de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de inundaţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Someşul Mic – afluenţii de stânga aferenţi sectorului aval Ac. Gilău, Someş – afluenţii mici aval S.H. Dej – amonte confluenţă cu râul Agrij, judeţele Cluj, Maramureş şi Sălaj.

Sursa citată mai precizează că fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice superioare ale râurilor Almaş (afluent al râului Someş), Nădaş (afluent al râului Someşul Mic).

Cum va fi vremea în luna iulie

Deși luna iulie a început cu ploi, meteorologii anunță o vremea foarte călduroasă în următoarele săptămâni. Potrivit ANM, în săptămâna 05.07.2021 – 12.07.2021, temperaturile medii ale aerului vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în jumătatea nord-vestică a țării, iar în rest vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă.

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, acesteavor fi excedentare în jumătatea estică a țării, dar mai ales în regiunile nord-estice, dar și local deficitare în nord-vest, iar în rest se vor situa în jurul celor normale pentru această săptămână.

La mijlocul lunii iunie, adică în săptămâna 12.07.2021 – 19.07.2021, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în jumătatea vestică a țării, iar în rest temperaturile medii se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru această săptămână.