Vicecancelarul german Olaf Scholz a confirmat marţi că Germania va primi 1.553 de migranţi aflaţi în prezent pe cinci insule greceşti după incendiile care au distrus tabăra de refugiaţi Moria, lăsându-i pe mii dintre ei fără adăpost, relatează AFP şi dpa, conform Agerpres.

„Garantăm că 1.553 membri ai familiilor care sunt deja recunoscuţi (ca refugiaţi de autorităţile elene – n.r.) vor părăsi insulele” din Marea Egee pentru a merge în Germania, a spus el, confirmând informaţiile unei surse guvernamentale.

Cancelarul german Angela Merkel şi ministrul de interne Horst Seehofer au convenit asupra planului respectiv în urma presiunilor la care a fost supus guvernul de la Berlin după incendiile care au devastat tabăra de refugiaţi Moria din insula Lesbos, unde erau cazaţi circa 12.000 de oameni.

Germania acceptase de săptămâna trecută să primească 100 până la 150 de copii, în cadrul unei iniţiative europene pentru minorii fără adăpost.

Grecia este cea mai obişnuită destinaţie pentru refugiaţii care încearcă să ajungă în Europa din Orientul Mijlociu şi nordul Africii.

UE va prezenta pe 23 septembrie proiectul privind politica de migrație

De asemenea, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, aflat marţi la Atena, a pledat pentru ‘un răspuns corect, puternic şi eficient’ al Uniunii Europene în problema migraţiei după incendiul în tabăra Moria din insula grecească Lesbos, pe care l-a calificat drept un ‘eveniment brutal’, potrivit AFP.

Charles Michel, care urmează să se deplaseze în cursul după-amiezii în Lesbos, pentru ‘a vedea cu proprii ochi’ situaţia, a îndemnat ţările membre ale UE ‘să se mobilieze pentru mai multă convergenţă’ cu privire la primirea de migranţi, dreptul de azil şi politica de returnare.

‘Problema migraţiei constituie o provocare pentru Uniunea Europeană’, a declarat preşedintele Consiliului European, invitând la ‘continuarea dezbaterii înainte de sfârşitul lunii’.

Comisia Europeană a stabilit pentru 23 septembrie prezentarea mult aşteptatului său proiect de reformă cu privire la politica în domeniul migraţiei a UE.