Germania a primit o lovitură dură din Asia. După descoperirea unui caz de pestă porcină africană în ţara europeană, China, Coreea de Sud şi Japonia au anunţat suspendarea importurilor de carne de porc din Germania. Această decizie neaşteptată ameninţă un sector care este deja foarte dependent de pieţele asiatice, potrivit AFP.

Virusul pestei porcine africane este inofensiv pentru om, însă fatal pentru porcine. El a fost descoperit la finele săptămânii trecute la o carcasă de mistreţ în regiunea Brandenburg din estul Germaniei, în apropiere de frontiera cu Polonia.

„Motiv de profundă îngrijorare” pentru fermierii germani

Între timp China, Coreea de Sud, iar luni şi Japonia, au anunţat că nu mai doresc să importe carne de porc din Germania. Închiderea acestor pieţe, care sunt responsabile pentru un sfert din exporturile Germaniei de carne de porc, constituie un „motiv de profundă îngrijorare” pentru fermierii germani, a subliniat luni sindicatul agricol DBV.

Germania produce anual aproape 5 milioane de tone de carne de porc, iar jumătate din această cantitate este destinată pieţei externe. Exceptând Uniunea Europeană, China este principala piaţă pentru carnea de porc germană, ţara asiatică fiind responsabilă pentru 17% din exporturi. La rândul său, Coreea de Sud reprezintă 4% din exporturile germane de carne de porc, iar Japonia 3%.

Veniturile pierdute ar putea să se ridice la miliarde de euro dacă suspendarea importurilor se va prelungi, avertizează DBV. Aceasta ar reprezenta o lovitură dură pentru un sector care se confruntă deja cu o neîncredere crescută din partea germanilor cu privire la metodele de lucru: condiţiile de viaţă ale animalelor din crescătoriile intensive făcând obiectul unor numeroase critici, scrie Agerpres.

De asemenea, numeroasele cazuri de infecţie cu coronavirus în abatoare au scos la lumină condiţiile proaste de lucru ale salariaţilor din abatoare.

Potrivit cifrelor oficiale, consumul de carne în Germania a scăzut cu 2,3% între 2018 şi 2019.

Regiunile care nu sunt afectate de pesta porcină ar trebui să continue exporturile

Pentru a evita criza economică, organizaţiile crescătorilor cer guvernului să negocieze astfel încât „regiunile care nu sunt afectate de pestă să poată în continuare să exporte”, a declarat secretarul general al DBV, Bernhard Krüsken.

„Suntem în discuţii cu aceste ţări”, a declarat luni un purtător de cuvânt de la Ministerul german al Agriculturii, care a calificat poziţia Chinei ca fiind „foarte dură”, cu atât mai mult cu cât niciun nou caz de pestă porcină africană nu a mai fost detectat începând de joi în Germania. „Trebuie subliniat de asemenea că efectivele de porci domestici din Germania nu sunt afectaţi de maladie”, a insistat purtătorul de cuvânt.

Subiectul ar putea fi abordat luni cu prilejul videoconferinţei între şefii UE şi preşedintele chinez, Xi Jinping, în contextul unor tensiuni comerciale crescute între cele două puteri economice.