Angela Merkel şi Emmanuel Macron au lansat o inițiativă care va permite intrarea în mai multe ţări europene a circa 400 de minori neînsoţiţi care se aflau în tabăra de refugiaţi Moria din Grecia, notează Agerpres.ro.

Angela Merkel nu a avansat un număr, dar a spus că iniţiativa a fost avansată în urma unei convorbiri telefonice cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis. O sursă apropiată de dosar citată de AFP susţine că ar fi vorba despre un grup de minori transferaţi de pe insula Lesbos în Grecia continentală, care potrivit Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie ar fi de 406 copii şi adolescenţi.

„Trebuie ca în prezent cu toţii să dăm un ajutor imediat, să garantăm un adăpost mai bun pentru oamenii de la faţa locului (…) Este vorba despre un prim pas”, a spus Merkel, precizând că „alţii vor urma” şi subliniind că europenii nu trebuie să lase ţările din sud, precum Grecia sau Italia, să poarte întreaga povară a migraţiei.

Olanda se alătură inițiativei

Olanda a anunţat şi ea joi că va primi 100 de migranţi, dintre care jumătate vor fi minori neînsoţiţi.

„Guvernul olandez este deschis la o solicitare a Greciei de a primi un contigent de minori şi de familii după teribilele evenimente din tabăra greacă Moria”, a declarat ministrul adjunct pentru justiţie şi securitate Ankie Broekers-Knol, citată de AFP.

Mii de migranţi au rămas miercuri fără adăpost

La Bruxelles, comisarul european pentru afaceri interne Ylva Johansson a confirmat la rândul său „discuţii în curs” între statele membre ale UE privind cei 400 de minori neînsoţiţi, care au fost transferaţi miercuri seară de pe insula Lesbos pe continent.

Mii de migranţi de pe insula greacă Lesbos au rămas miercuri fără adăpost după un enorm incendiu care a devastat tabăra de refugiaţi Moria în noaptea precedentă, cea mai mare şi cu condiţiile cele mai proaste din Grecia. În cursul dimineţii, şeful statului francez a declarat că avut discuţii cu cancelarul german şi cu premierul grec.