Pentru lansarea proiectului, în Gateshead au fost construite deja două case alimentate exclusiv cu hidrogen. Astfel, publicul poate observa cum funcționează energia cu hidrogen și poate testa o serie de aparate alimentate cu hidrogen, inclusiv centrale, plite și șeminee.

Site-ul Which.co.uk a văzut cum funcționează aceste aparate, analizând rolul pe care hidrogenul l-ar putea juca pe viitor în încălzirea locuințelor.

În iulie 2021, două case dotate cu electrocasnice care funcționează 100% cu hidrogen gazos au fost puse la dispoziția publicului. Cele două case expuse oferă o privire asupra modului în care ar putea arăta o casă a viitorului.

Centrale și aparate cu hidrogen

Centralele pe hidrogen arată și, cu excepția unor mici diferențe, funcționează întocmai ca cele cu gaze naturale. Dacă trecerea la încălzirea la centrale cu hidrogen va deveni o opțiune pentru consumatori, aceasta va aduce schimbări nesemnificative în stilul de viață, spun experții.

În cele două case expuse în Gateshead există două prototipuri de centrale cu hidrogen, una de la Baxi și alta de la Worcester Bosch. Acestea au aceeași carcasă ca și centralele pe gaz aflate în prezent pe piață. Asta înseamnă că au aceeași dimensiune și formă și folosesc aceleași comenzi, ca și centralele pe gaze.

Când este pornită, centrala se aprinde cu sunetul familiar al unei centrale obișnuite, iar în câteva minute caloriferele se încălzesc.

Plită și aragaz cu hidrogen

Aragazul și plita expuse în casele cu hidrogen sunt produse de Belling și Stoves. Aragazul și plita arată exact ca cele actuale, pe gaz. Principala diferență remarcată este culoarea flăcării. Dacă ne-am obișnuit ca flacăra de la aragaz să fie albastră, o flacără de hidrogen va avea culoarea galben/portocaliu.

Hidrogenul gazos se ridică mai repede și are mai puțină căldură radiantă decât gazul natural. În schimb, plitele cu hidrogen au indicatoare LED pentru a vă arăta dacă un ochi al plitei a fost lăsat aprins din greșeală.

Principalele provocări ale unei case alimentate cu hidrogen: disponibilitatea și costurile

Principalele provocări ale unei case alimentate cu hidrogen vor fi însă disponibilitatea și costurile. Hidrogenul verde, deși mai curat, este în prezent mult mai scump pentru a produce acel hidrogen albastru.

Hidrogenul nu produce emisii de carbon când este ars în aer. Cu toate acestea, ca și gazul natural, când hidrogenul este ars în aer, poate produce anumiți poluanți, cum ar fi oxizii de azot.