România este asaltată de deşeurile din străinătate, iar asta se întâmplă zilnic. O recunoaşte chiar şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu.

“Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară (…) cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României”

“Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate”, a explicat acesta.

“Nu există zi să nu se încerce pătrunderea în țară, sub o formă sau alta, mascată, voalată sau fățișă, cu deșeuri pe la punctele de frontieră ale României. Multe dintre aceste deșeuri au alte etichete, alte anexe completate, produse second-hand, textile second-hand, care nu vor ajunge nicăieri să fie vândute.

Dacă mergem lângă gropile ilegale, lângă Craiova sau chiar lângă București, vedem ca niște straturi așa pe terenuri, textile 4 centimetri, PET-uri 3 centimetri, fier vechi 2 centimentri. Vorbesc despre istoria noastră. Mergem la malul râurilor mari din jurul orașelor și așa arată profilul de sol”, a spus şeful Gărzii de Mediu, invitat vineri seara la Digi24.

Neutralizarea unei tone de deşeuri costă Garda de Mediu 500 de euro, iar alţii aruncă deşeurile direct în râu

Un exemplu concludent în acest sens sunt cele 90 de containere cu deşeuri descoperite la Agigea. “Dacă le-ai desface ar umple un teren de fotbal”, a explicat Berceanu.

“Neutralizarea unei tone de deşeuri pe care noi am descoperit-o la Agigea este aproape de 500 de euro, la noi o arunci pe groapă. Dacă o arunci legal pe groapă te costă 60-70 de euro, dacă o arunci într-o margine de sat, într-un râu, într-o balastieră, iar apoi o acoperi cu pământ câștigi foarte mulți bani”, a adăugat Octavian Berceanu.

Problema şi mai mare este că aceste deşeuri pot fi cu adevărat periculoase, fiind amestecate cu multe elemente chimice, care ajung să fie neutralizate natural în sol abia după câteva mii de ani.

“Sunt și deșeuri periculoase amestecate cu lucruri care ar trebui să ajungă în magazine. Ai primii baloți, puși în față cu diferite electrocasnice, în spate ai tocătură de electrocasnice, și acolo ai jumătate din tabelul lui Mendeleev, îți trebuiesc mii de ani ca să fie neutralizate natural în sol”. Această activitate reprezintă o “amenințare la adresa siguranței naționale (…) odată introduse deșeurile pe teritoriul României, nu le mai poți scoate, trebuie să te descurci cu ele”, a mai precizat şeful Gărzii de Mediu.

Murim cu zile din cauza poluării; situaţia trebuie discutată în CSAT

Octavian Berceanu a mai precizat că, dacă deșeurile nu sunt descoperite la intrarea în țară, autorităților le e mult mai greu să dea de urma lor, deoarece cei care le-au introdus ilegal în țară au tot interesul să le ascundă cât mai repede.

“Atât de mare este presiunea, şi internă şi externă, încât noi ar trebui să avem o strategie extraordinar de bine dezvoltată pe combatere a infracţionalităţii de mediu, iar aceasta ar trebui să fie printre primele cinci strategii care să fie aprobate în CSAT, pentru că murim cu zile din cauza poluării”, a mai spus Berceanu.

Sursă foto: Dreamstime