“Este foarte scump să te testezi din banii proprii. Doar dacă ai semne de infectare foarte grave te poți duce să te testezi gratis. În rest toți cei care vor să se testeze la cerere trebuie să plătească. Sunt zone în care oamenii nu-și permit să se testeze. Sunt cazuri care ajung destul de grav la spital pentru ca nu au fost depistate la timp. Ca să iei un tratament la timp trebuie să știi ca ești infectat”, a spus Gabriela Firea la România TV.

Numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta

Alexandru Rafila atrăgea atenţia că numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta. Acesta susţinea că există un blocaj în zona Direcțiilor de Sănătate Publică. “Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic. Cred că putem face aceste lucruri rapid, să le punem aplicare printr-un model care nu e neapărat invenția noastră, e aplicat în majoritatea țărilor din UE”, a spus Rafila.

Există un blocaj undeva

“A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal. Există un blocaj undeva. Blocajul cred că este undeva în zona Direcţiilor de Sănătate Publică care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test. Pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii. Oprirea transmiterii doar prin măsuri nemedicale – carantină în diverse oraşe, închiderea şcolilor, închiderea pieţelor – nu este o soluţie pentru că ea afectează, de multe ori, fundamentele societăţii. Sigur că într-o criză majoră iei măsuri extreme, nimeni nu spune lucrul ăsta, că nu se poate face, dar trebuie să fim raţionali şi să dezvoltăm acele zone ale sănătăţii publice care pot să ducă la controlul pandemiei”, a declarat Rafila.

Grupul de Comunicare Strategica a anunţat, luni, că până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 4.107.567 de teste. Dintre acestea, 9.785 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 7.039 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 2.747 la cerere