Jurnalistul consideră că Traian Băsescu are șanse reale de a o scoate din cursă pe Gabriela Firea și să creeze un culoar pentru Nicușor Dan.

„Poate că Traian Băsescu, dacă-și materializează intenția de a candida la Primăria Generală a Capitalei, are șanse reale să o scoată din joc pe Gabriela Firea. Și să creeze, la limită, un culoar pentru Nicușor Dan”, scrie Sorin Roșca Stănescu.

Acesta consideră că actualul primar general al Capitalei are motive să fie îngrijorată, oricare ar fi intenția fostului președinte Traian Băsescu.

„În opinia mea, Gabriela Firea este îngrijorată cu adevărat. Indiferent care este obiectivul pe care-l urmărește Traian Băsescu. Dacă intră în competiție în nume propriu, așa cum a amenințat, atunci obiectivul lui nu este în niciun caz acela de a câștiga. Și de a obține astfel un al treilea mandat de primar general al Capitalei. Din acest punct de vedere, nu are suficiente resurse. PMP, partidul care l-ar susține în această competiție este în acest moment creditat la 5%. Băsescu însuși ar putea să obțină maximum 8-9%. Aceste scoruri de la începutul unei campanii electorale nu pot fi date peste cap în mod fundamental. Chiar dacă în trecut Băsescu s-a priceput să producă surprize remarcabile”, mai scrie jurnalistul.

În opinia jurnalistului Sorin Roșca Stănescu, Traian Băsescu are în plan două obiective. Unul dintre acestea este de a mări scorul Partidului Mișcarea Populară.

„El știe însă că, dacă ar intra în cursă în nume propriu, ar atinge două obiective. Ar mări scorul partidului și prin urmare șansa acestuia de a juca rolul balamalei la momentul negocierilor pentru majoritățile din consilii. Cu cele câteva procente, PMP ar putea să obțină, așa cum a făcut și până acum, în urma unor negocieri la sânge, poziții superioare în aceste consilii și alte avantaje politice majore, decât cele raportate strict la scorul electoral. Asta în primul rând. În al doilea rând, e bine să dăm din capul locului un răspuns la întrebarea cheie împotriva cui vor fi îndreptate gurile de tun ale lui Traian Băsescu. Cu două mandate în spate la Primăria Generală a Capitalei, de câteva ori deținător al unor portofolii ministeriale importante și președinte timp de două mandate, Traian Băsescu are evident o vastă experiență”, adaugă Sorin Roșca Stănescu.

Pe de altă parte, Traian Băsescu o va ataca constant pe Gabriela Firea, consideră Roșca Stănescu, iar informațiile furnizate de fostul președinte vor fi preluate și amplificate, atât de presă, cât și de contracandidații actualului Primar General.

„El va ieși zilnic pe televiziunile de știri și o va mitralia pe Gabriela Firea. În primul rând pentru că este mai comod și mai popular să ataci un personaj aflat într-o înaltă poziție de comandă și este mult mai greu și mai puțin interesant să ataci un aspirant la această poziție. Argumentele și informațiile furnizate în campania electorală de Traian Băsescu vor fi preluate și amplificate nu doar de către presă, ci și de către ceilalți contracandidați ai Gabriela Firea. Gabriela Firea ar putea deveni astfel un fel de Gulliver în țara piticilor, legată pe nesimțite și țintuită la pământ de nenumărate personaje, fiecare dintre ele aproape insignifiant. Transformându-se într-o gură de tun, Traian Băsescu va crește și scorul partidului, undeva mai sus de procentele de 5% pe care le are azi, și va fi capabil să-și negocieze interesele”, mai spune Roșca Stănescu pentru Corectnews.

Sursă foto: INQUAM/Alexandru Busca.