„Ceea ce dorim să facem noi nu este uşor şi nu putem să realizăm singuri. Este un demers pe care îl facem şi în care dorim să implicăm parteneri din întreg lanţul de producţie a alimentelor, de distribuţie, de vânzare şi să aducem aceste idei ale Băncii de alimente în România şi să încercăm în câţiva ani să ne aliniem la o practică existentă în rândul majorităţii ţărilor europene. În tot acest circuit, noi trebuie să construim un pol de încredere. Dincolo de parteneriate şi contracte, este vorba despre încrederea între oameni. Sper ca astfel să apară disponibilitatea tot mai mare de a fi susţinuţi fie cu produse, fie cu servicii, fie cu bunuri, ca o astfel de Bancă să se înfiinţeze şi să funcţioneze şi în România”, a spus Gabriel Sescu. Asociaţia "Banca pentru Colectarea şi Distribuţia Alimentelor" a organizat, împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie a României, conferinţa „Împreună împotriva risipei alimentare, împreună împotriva sărăciei!”.
“Încercăm prin ceea ce ne propunem să luptăm împotriva risipei alimentare, a sărăciei şi a excluziunii. Avem ca viziune reducerea risipei alimentare, educarea şi distribuirea de bunuri către organizaţii. Educaţia este una dintre probleme în România, pentru că lucrurile se fac în timp. Vrem să creăm o generaţie nouă, plecând de la copiii de clasa a VI-a, a VII-a. Valorile pe care vrem să ne bazăm sunt responsabilitatea, solidaritatea şi împărtăşirea cu ceilalţi. Ne propunem, pentru a face o Bancă funcţională, să identificăm beneficiarii şi necesităţile acestora, promovarea unui stil de viaţă sănătos”, a spus Gabriel Sescu.
Acesta a precizat că îşi doreşte să găsească deschidere din partea agenţilor economici care dispun de astfel de produse. “Legea care a trecut în Parlament şi care ne permite să facem acest transfer de alimente este perfectibilă, dorim să venim la normele de aplicare cu experienţa Federaţiei Europene a Băncilor de Alimente. Trebuie să fim atenţi, să preluăm tot la nivelul la care alţii au ajuns deja”, a spus Gabriel Sescu. În Europa, în 2014, 122 de milioane de persoane (24,4%) au fost expuse riscului de sărăcie sau de excluziune socială şi printre ei 55 milioane (9,6%) nu au putut obţine o masă de calitate în fiecare a doua zi, conform datelor Eurostat din octombrie 2015.
Potrivit organizatorilor, în Europa se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de produse alimentare, în valoare de peste 150 de miliarde de euro. Conform unui studiu intern, în România, risipa de alimente reprezintă o problemă majoră, se aruncă anual circa 250 kilograme de alimente pe cap de locuitor, ceea ce este peste media europeană. În România, cea mai mare cantitate de alimente care se aruncă sunt cele fresh, inclusiv cele de panificaţie. Agerpres