Fondul de pensii private obligatorii administrat de Eureko va începe procesul de fuziune cu fondul administrat de KD, potrivit unei decizii luate astăzi de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP). Fondul Eureko de pe Pilonul II are aproape 300.000 de participanţi, iar fondul care va fi absorbit de acesta, KD, are mai puţin de 7.300 de participanţi.

“Acestă fuziune se încadrează într-un proces natural de consolidare a pieţei fondurilor de pensii administrate privat în condiţiile în care legea prevede un plafon minim de 50.000 de participanţi care trebuie atins în perioada primilor trei ani de la data constituirii fondului de pensii, în vederea asigurării funcţionării eficiente şi în condiţii de siguranţă pentru participanfi”, se explică în comunicatul de presă transmis de CSSPP.

Preluarea KD este cea de a doua achiziţie realizată de Eureko pe Pilonul II de pensii. Prima fuziune a fost înghiţirea fondului adminstrat de Bancpost care avea aproape 24.000 de clienţi şi care a fost finalizată în iunie a.c.

Procesul de autorizare a fuziunii în sistemul de pensii private – Pilonul II – cuprinde două etape: aprobarea prealabilă, apoi cea definitivă. În cazul absorbirii fondului KD de către Eureko, CSSPP a aprobat astăzi începerea fuziunii prealabile.

În etapa de aprobare prealabilă mai sunt două fuziuni pe piaţa pensiilor private obligatorii: cele prin care BCR Pensii urmează să absoarbă fondurile administrate de OTP Pensii şi de administratorul Prima Pensie. BCR Pensii avea aproape 220.000 de clienţi la sfârţitul lunii octombrie, iar cele două fonduri aveau împreună circa 39.000 de participanţi.

Transferuri fără taxe

Participanţii care nu sunt de acord cu condiţiile de administrare a pensiei private obligatorii oferite de noul administrator se pot transfera, fără nicio penalitate, la orice alt fond de pe Pilonul II într-o perioadă de trei luni. Aceasta este o excepţie de la regula generală, potrivit căreia, participanţii care îşi schimbă fondul de pensii de pe Pilonul II în primii doi ani de la aderare suportă un comision de penalizare de 5% din valoarea sumei acumulate în contul personal.

Administratorul fondului absorbit este obligat să le trimită tuturor participanţilor prospectul fondului de pensii la care urmează să fie transferaţi după finalizarea fuziunii.

După expirarea termenului de trei luni în care participanţii fondului absorbit se pot muta la un alt administrator de pe Pilonul II, fuziunea Eureko cu KD va putea primi OK-ul final al CSSPP.