Fundația Bill și Melinda Gates va avea parte de schimbări. Cei doi doresc să îi protejeze reputația

Bill Gates a anunțat la începutul lunii mai că va divorța de soția sa, Melinda. Surse apropiate lor au declarat pentru The Wall Street Journal că este posibil ca Fundația Bill și Melinda Gates să aibă noi directori. Decizia vine în contextul în care cei doi vor să protejeze reputația fundației, după divorț și după recentele informații cu privire la relația dintre Bill Gate și Jeffrey Epstein, condamnat pentru agresiuni sexuale.

Mark Suzman, CEO al Fundației Gates, care se ocupă de operațiunile zilnice ale acesteia din 2007, a declarat presei că nu s-a luat nicio decizie cu privire la modificări.

”Bill și Melinda și-au reafirmat angajamentul față de fundație și continuă să lucreze împreună în numele misiunii noastre. Aceste discuții fac parte din planificarea lor prudentă pentru viitor”, a spus el.

Bill și Melinda vor rămâne administratori ai fundației

Un reprezentant al fundației a declarat pentru The GuardianBill Gates și Melinda French Gates vor rămâne copreședinți și administratori ai fundației.

”Nu sunt planificate modificări ale rolurilor lor sau ale organizației. Vor continua să lucreze împreună pentru a modela și aproba strategiile fundației, vor pleda pentru problemele fundației și vor stabili direcția generală a organizației.”, se arată în declarația reprezentantului.

Potrivit site-ului oficial, organizația nonprofit a fost structurată pe două niveluri, în octombrie 2006. Atunci au fost create Bill & Melinda Gates Foundation și Bill & Melinda Gates Foundation Trust.

Fundația a devenit una dintre cele mai puternice și influente forțe din domeniul sănătății publice globale, cu cheltuieli de peste 50 de miliarde de dolari în ultimele două decenii.

În prezent, Fundația Gates are o dotare de aproximativ 49,9 miliarde de dolari, potrivit site-ului oficial. Administratorii acesteia sunt Bill Gates, Melinda French Gates și miliardarul Warren Buffett. Cel din urmă nu a putut fi contactat pentru comentarii.

Site-ul oficial al fundației arată că rolul principal al trustului separat este de a gestiona activele de investiții și de a transfera veniturile către fundație după cum este necesar pentru a atinge obiectivele caritabile ale acesteia.

Atât Bill Gates, cât și Melinda French Gates au indicat că vor rămâne implicați în fundație.

Echilibru obiectiv

Adăugarea unui consiliu de directori externi la fundație ar putea aduce oameni care nu sunt legați emoțional sau investiți în divorțul cuplului, adăugând o verificare și echilibru obiectiv viziunilor, probabil, diferite de cele ale copreședinților actuali ai fundației.

”Echilibrul și perspectiva sunt utile, așa că atragerea a doi membri fără legături personale sau de afaceri cu familia poate lărgi punctul de vedere”, a remarcat Boardable într-o postare pe blog.

Un alt motiv pentru construirea unui consiliu de administrare este reprezentat de faptul că acesta își va asuma responsabilitatea pentru realizările sau eșecurile din cadrul unei organizații, creând un strat suplimentar de separare pentru fondatorii săi. Adăugarea unui consiliu de administrație ar putea lua greutatea și răspunderea performanței fundației de la un singur administrator, indiferent dacă este vorba de Bill Gates, Melinda French Gates sau Warren Buffett.

Thad Calabrese, profesor asociat de management financiar la NYU Wagner, a declarat pentru The Guardian că fundația este fundamental o entitate separată de banii lor personali sau de averea lor.

„Deci, nu este ca și cum fundația va fi împărțită în divorț”, a spus el.

El a spus că Fundația Bill și Melinda Gates va continua să existe și că dotarea sa actuală nu poate fi eliminată. Cu toate acestea, Calabrese a speculat, de asemenea, cu privire la faptul că divorțul ar putea afecta viitoarele contribuții la fundație din partea oricăruia dintre cei trei administratori sau ar putea conduce la concentrarea asupra diferitelor domenii de interes.

Adăugarea unui consiliu de administratori ar putea fie să protejeze interesele actuale ale fundației, fie să o conducă în domenii noi.