Fructul pe care lumea a început să-l cumpere masiv. Ce beneficii uluitoare are

Fructul este avocado. Acesta a devenit un fruct vedetă în România. Potrivit unui studiu publicat în Journal of Nutruțion, acest fruct este bogat în fibre şi acizi graşi monosaturaţi, nutrienţi care sunt strâns legaţi de unele beneficii ale sănătăţii metabolice şi ale microbiotei gastrointestinale.

„Ştim că a mânca avocado te ajută să te simţi sătul şi reduce concentraţia colesterolului din sânge, dar nu ştiam cum influenţează microbii din intestine şi metaboliţii pe care îi produc aceşti microbi”, explică autorul studiului, Sharon Thompson, absolvent al Diviziei de Ştiinţe Nutriţionale de la University of Illinois, Urbana-Champaign.

Potrivit sursei citate, scopul studiului a fost acela de a explora efectele consumului de avocado asupra microbiotei intestinale, iar rezultatele au clarificat totul.

„Intenţia noastră a fost să testăm ipoteza potrivit căreia grăsimile şi fibrele din avocado influenţează pozitiv microbiota intestinală. Am vrut, de asemenea, să explorăm relaţia dintre micorbii intestinali şi impactul asupra sănătăţii”, a explicat Dr. Hannah Holscher, cercetător în departamentul dedicat alimentaţiei şi nutriţiei de la University of Illinois, potrivit feminis.ro.

Ce efecte are avocado

Conform rezultatelor obținute în urma cercetării, s-a ajuns la concluzia că oamenii care mănâncă avocado în fiecare zi, ca parte a unei mese, au un număr sporit de microbi intestinali care procesează fibrele şi produc metaboliţi care susţin sănătatea intestinală.

De asemenea, se pare că aceste persoane au şi o diversitate microbială mai mare, comparativ cu persoanele care nu au primit avocado zilnic la masă în cadrul studiului.

În ceea ce privește grăsimile pe care fructul le conține, cercetătorii au constatat că deşi subiecţii care au consumat avocado au avut un aport caloric mai mare, aceştia au şi excretat mai multă grăsime, comparativ cu grupul de control.

„O eliminare mai mare de grăsime prin excreţie înseamnă că subiecţii au absorbit mai puţină energie din alimentele pe care le-au consumat. Acest lucru s-a întâmplat probabil din cauza reducţiei de bilă, secretată de sistemul digestiv pentru a permite absorbţia grăsimilor”, a completat Dr. Holscher.

De menționat este faptul că  întreg conţinutul de fibre solubile din avocado acoperă o bună parte din doza zilnică recomandată de fibre, iar consumul de fibre este esențial pentru microbiomul intestinal.

Deşi omul nu poate procesa fibrele, anumiţi microbi intestinali pot, iar beneficiile consumului de fibre sunt evidente.