Fenomenul meteo cunoscut drept „freezing rain” (ploaie înghețată) face ravagii în România. Deja șoselele au devenit patinoare periculoase, iar cablurile electrice au cedat treptat, lăsând mii de case fără curent electric. Meteorologii avertizează că fenomenul respectiv ar putea avea loc şi în noaptea de miercuri, 28 decembrie, spre joi, 29 decembrie.

În prezent, șoferii români se confruntă zilnic cu maşinile acoperite de gheaţă, fiind nevoiți să se trezească devreme dimineața pentru a-și curăța autoturismul. Din dorința de a ajuta oamenii în plin sezon rece, am scris o listă cu câteva trucuri simple pentru a dezgheța mașina.

Ce poţi face şi ce NU poți face când ți-a înghețat mașina

Renunță la apa caldă: Începem lista de reguli cu lucruri pe care NU avem voie să le facem, altfel investiția noastră va fi deteriorată. Important este să NU aruncăm apă fierbinte pe maşină. Deși unele persoane ar spune că apa caldă va topi mai repede stratul de zăpadă de pe mașină, această acțiune poate produce pagube iremediabile.

Foloșete racleta: Deși durează ceva timp, când mașina îngheață, trebuie să ne înarmăm cu răbdare și cu o racletă. Dacă nu aveți suficientă forță sau energie pentru a curăța totul manual, să știți că există produse speciale pentru această situație.

Secretul parbrizului dezghețat: Dacă ești în criză de timp, poți cumpără cu încredere un spray special de dezgheţat parbrizul sau lichid de parbriz. Dacă nu ai niciun magazin în apropiere, folosește apă amestecată cu alcool.

Cum deschizi portiera rapid: Deși am spus anterior că mașina nu trebuie „încălzită” cu apă fierbinte, portiera, în schimb, poate fi deschisă cu o cheie încălzită.

De asemenea, nu uitați să folosiți anvelopele de iarnă.

În plină iarnă, peste 1.000 de case au rămas fără electricitate

În plină criză a energiei electrice, mii de români rămân fără curent nu din cauza prețurilor mari la facturi, ci din cauza condițiilor meteo. Recent, mii de case au rămas fără electricitate din cauza că ploaia înghețată a distrus câteva cabluri electrice. De exemplu, în Buzău, 5.000 de case din trei comune au rămas deja fără curent electric după ce mai multe cabluri au cedat sub presiunea gheții.

Ploaia înghețată distruge agricultura

De asemenea, ploaia îngheţată a afectat şi culturile agricole din țara noastră. De exemplu, în Argeş, oamenii s-au trezit cu livezile îngheţate și se tem că munca lor din grădina a fost ruinată complet de vremea rea, conform Antena3.