Reprezentanţii a 22 de ţări europene care sunt în favoarea reglementării pieţelor agricole vor participa pe 10 decembrie la Paris la o întâlnire în cadrul căreia se va discuta „viitorul politicii agricole comune”, a anunţat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire, citat de AFP.

„Vreau ca Franţa să preia conducerea miscării în favoarea reformării Policii Agricole Comune. Este timpul să ne pregătim de bătălie pentru a apăra o politică agricolă puternică, renovată”, a adăugat ministrul francez al agriculturii.

Negocierile pentru bugetul pe agricultură al Uniunii Europene care se va aplica începând din 2013 ar trebui să înceapă în săptămânile următoare. Actualele mecanisme europene se bazează pe plăţile directe acordate producătorilor, iar Franţa este unul dintre principalii beneficiari ai bugetului pentru agricultură. Acesta reprezintă peste 40% din fondurile alocate de Uniunea Europeană.

Preşedintele Comisiei Europene a anunţat vineri că acceptă propunerea României de a-l nominaliza pe Dacian Cioloş pe postul de comisar european pentru agricultură. Potrivit presei, sprijinul Franţei a jucat un rol important în atribuirea postului către un comisar de origine română.