"De două zile, în condiţiile în care au existat probleme de funcţionare a rafinăriilor, blocaje ale depozitelor, după consultările cu puterile publice am început să utilizăm stocurile de rezervă", a declarat preşedintele acestui organism profesional, Francis Duseux.

Şase dintre cele opt rafinării din Franţa erau afectate marţi de protestele care au început luni şi au perturbat aprovizionarea benzinăriilor. De asemenea, depozitele de carburanţi sunt blocate de mai multe sute de manifestanţi care protestează împotriva unei reforme a dreptului muncii care, în opinia lor, nu va face decât să crească precaritatea salariilor.

"În fiecare zi am scos echivalentul consumului zilnic. Deci, în cel mai rău caz, dacă situaţia se menţine tensionată, vom putea să facem acest lucru timp de trei luni', a subliniat Francis Duseux. Acesta a adăugat că şi consumatorii contribuie puţin la înrăutăţirea situaţiei. 'Ne-am umplut rezervoarele în mod preventiv însă consumul s-a majorat şi de trei şi chiar de cinci ori în unele zone. Nu suntem echipaţi pentru un astfel de consum la nivel logistic", a spus Francis Duseux.

Purtătorul de cuvânt al guvernului francez Stéphane Le Foll a afirmat miercuri dimineaţa că statul şi guvernul francez vor face totul pentru a elibera mai multe rafinării sau depozite pentru a asigura aprovizionarea populaţiei.

Miercuri, depozitul de carburanţi de la Douchy-les-Mines (Nord), unde accesul era blocat de sindicalişti, a fost degajat de forţele de ordine. De asemenea, la Brest (nord-vest), mai multe zeci de manifestanţi au fost îndepărtaţi de lângă un depozit de carburanţi. Marţi, a fost deblocată o rafinărie şi un depozit de carburanţi din sud-estul Franţei. AGERPRES