Mai exact, potrivit agerpres, Instanţa supremă a respins joi recursul ASF şi a menţinut decizia dată în octombrie 2018 de Curtea de Apel Bucureşti, prin care erau anulate o parte din sancţiunile aplicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Totodată, judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti au respins atunci cererea făcută de Raluca Ţintoiu ca ASF să-i restituie amenda de 100.000 lei, însă Autoritatea de Supraveghere Financiară trebuie să-i plătească fostei şefe a NN Pensii daune de 1.000 de euro.

Scandalul pensiilor private

În luna aprilie 2017, ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social, respectiv 750.000 de lei, după ce compania a transmis clienţilor o scrisoare prin care îi informa că au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a Pilonului II de pensii.

De asemenea, a fost decisă sancţionarea cu retragerea autorizaţiei directorului general, Raluca Ţintoiu, precum şi cu o amendă contravenţională de 100.000 de lei.

Tot în aprilie 2017, NN Pensii a transmis o scrisoare clienţilor prin care îi informa că au existat discuţii în spaţiul public cu privire la o eventuală decizie de naţionalizare a fondurilor de pensii private şi le-a recomandat să urmărească permanent ce se întâmplă cu pensia lor.

În replică, ministrul Finanţelor de atunci, Viorel Ştefan, declara că informaţia privind intenţia guvernanţilor de a naţionaliza Pilonul II de pensii nu are „niciun temei” şi a spus că nu există „nicio raţiune, politică, economică, financiară, bugetară’ care să determine o astfel de decizie.

Ce spunea Liviu Dragnea

Și Liviu Dragnea s-a implicat activ. Fostul preşedinte PSD spunea că „scandalul” generat de scrisoarea companiei NN este de fapt „un fake” pornit de la preşedintele ASF Mişu Negriţoiu, iar Guvernul României ar trebui să ceară explicaţii de la Ambasada Olandei şi de la conducerea ING din această ţară.

De asemenea, Dragnea solicita ca NN Pensii să fie sancţionată „extrem de dur”.

„Poate sunt supăraţi pe corvete. Poate, nu ştiu, dar nu poţi să porneşti un asemenea scandal din nimic pentru că nu a existat nici în programul de guvernare, nici în vreo discuţie în Guvern, nici în vreo discuţie în coaliţie, nici în Parlament despre aşa ceva. Ceea ce a făcut această companie de asigurări este nepermis. Din punctul meu de vedere, ASF-ul, Guvernul şi Ministerul de Finanţe să-i sancţioneze extrem de dur pentru că trebuie să fie un exemplu şi pentru celelalte multinaţionale care fac zeci de miliarde în România şi care îşi bat joc de români şi de statul român.

Nu există o astfel de discuţie nici măcar informală din punctul nostru de vedere (…) Au început o campanie online fără să întrebe pe nimeni”, declara atunci fostul lider al PSD.