Ford România, preluată de Ford Otosan. Transferul a fost finalizat

Ford Otosan va prelua proprietatea fabricii Ford din Craiova, se arată într-un comunicat al constructorului auto, care adaugă că prin acest acord, Ford a transferat proprietatea asupra fabricii din România. Amintim că aceasta produce vehicule și motoare.

În acest fel, Ford Otosan, cel mai mare producător de vehicule comerciale din Europa, va avea posibilitatea de a-și extinde operațiunile la nivel național.

În contextul transferului de proprietate de la Craiova, a fost creată o nouă companie – Ford Romania Services SRL – care integrează activităţile de vânzări şi marketing ale Ford in România (Compania Naţională de Vânzări), condusă de Roxana Capătă şi Ford Business Solutions Center (FBS), condus de Dieter Rogmann. De asemenea, unele funcţiuni europene suplimentare, precum Serviciile de Cumpărări şi Contabilitate, care operează din Craiova, îşi vor desfăşura activitatea în cadrul companiei Ford România Services.

Investiție de aproape 500 de milioane de euro

De asemenea, Ford Otosan a anunțat, în cursul zilei de vineri, 1 iulie, că va investi suma de 490 de milioane de euro în fabrica de la Craiova, care va fi implementată în următorii trei ani. Investiția va sprijini lansarea următoarei generații a modelului Courier.

În acest mod, capacitatea totală de producție a fabricii de la Craiova va crește la 272.000 de vehicule/an, față de 250.000 vehicule/an, cât este în prezent.

Comisia Europeană a aprobat tranzacția

Comisia Europeană anunță că a aprobat, în temeiul reglementărilor UE în domeniul fuziunilor, preluarea societăţii Ford România de către Ford Otomotiv Sanayi A.Ş. (Ford Otosan) din Turcia.

Într-un comunicat, Executivul comunitar susține că a ajuns la concluzia că o astfel de achiziție nu va ridica niciun motiv de îngrijorare în legătură cu o posibilă concurență, având în vedere faptul că între cele două companii nu există suprapuneri între activități.

„Comisia a ajuns la concluzia că achiziţia propusă nu ridică motive de îngrijorare cu privire la concurenţă, având în vedere că nu există suprapuneri între activităţile celor două companii, iar acestea nu sunt active pe aceleaşi pieţe din Spaţiul Economic European”, se arată în comunicatul Comisiei.

Ford a anunțat ce modele vor fi produse la fabrica de la Craiova

În luna martie, constructorul auto Ford a informat că fabrica de la Craiova va produce noua generaţie a modelului Courier, atât în varianta Transit (transport marfă), cât şi în varianta Tourneo (transport persoane), ce va intra în producţie în 2023, cu o versiune complet electrică din 2024. De asemenea, Ford Puma, cel mai bine vândut autoturism Ford din Europa, va beneficia în 2024 de o versiune complet electrică, care va fi produsă la fabrica din România.

Fabrica Ford Otosan din Craiova joacă un rol cheie în planurile de electrificare ale Ford în Europa, iar prin această preluare, unitatea de producţie din România va beneficia de experienţa şi expertiza vastă a Ford Otosan în electrificare, proiectare de vehicule comerciale, inginerie şi producţie.