Ford face o mișcare șoc. Constructorul auto american Ford Motor Co a anunţat luni seara că va închide cele trei uzine pe care le are în Brazilia în cursul acestui an, din cauza pandemiei COVID-19 care a agravat utilizarea la nivel optim a capacităţilor sale de producţie, transmite Reuters.

Compania a precizat că producţia va înceta imediat la uzinele sale de la Camacari şi Taubate. Uzina de la Belo Horizonte va mai funcţiona până în trimestrul patru. Constructorul american a adăugat că aceste închideri vor afecta aproximativ 5.000 de angajaţi. Vânzările de vehicule au scăzut cu 26% în Brazilia anul trecut. Potrivit estimărilor, nu ar urma să revină la nivelul din 2019 până în 2023, susţine Ford.

Nu se mai vând aceste modele

Ca urmare a închiderii uzinelor din Brazilia, Ford va mai înceta să vândă anumite modele. E vorba de EcoSport SUV, Ka subcompact şi T4 SUV în America de Sud. Compania mai are o uzină în Argentina şi o alta în Uruguay.

„Ştim că acestea sunt acţiuni foarte dificile, dar necesare, pentru a crea o afacere sănătoasă şi sustenabilă. Am decis să facem tranziţia la un model de afaceri suplu prin încetarea producţiei în Brazilia”, a declarat directorul general de la Ford, Jim Farley.

Oficialii companiei susţin că închiderea uzinelor din Brazilia face parte din strategia companiei de a ajunge la o marjă operaţională globală de 8%.

Decizia Ford, criticată dur de autorități

Ministerul Economiei din Brazilia a criticat decizia de a înceta producţia în această ţară, apreciind că această decizie scoate în evidenţă necesitatea unor reforme care să îmbunătăţească mediul de afaceri.

Încetarea producţiei în Brazilia reprezintă o nou retragere a Ford de pe o piaţă emergentă, după ce luna trecută grupul american a pus capăt unui joint venture cu grupul Mahindra and Mahindra Ltd. din India.

Ford Motor Company este o companie globală cu sediul în Dearborn, Michigan. Compania proiectează, produce, comercializează şi furnizează o linie completă de autoturisme. În plus are și camioane, SUV-uri, vehicule electrificate marca Ford şi vehicule de lux Lincoln. Aceasta oferă și servicii financiare prin Ford Motor Credit Company. În plus, urmăreşte să ocupe poziţii de top în domeniul electrificării, vehiculelor autonome şi soluţiilor de mobilitate. Compania are aproximativ 190.000 de angajaţi în întreaga lume.

Ford, al doilea mare producător auto din SUA, este prezent şi pe piaţa din România.