„Brazilia este în faliment. Nu pot face nimic. Aş vrea să schimb grila de reducere a impozitelor, însă avem acest virus alimentat de presă, această presă lipsită de interes”, a declarat Bolsonaro răspunzându-i unui susţinător care l-a salutat în faţa reşedinţei sale oficiale din Brasilia, conform agerpres.ro

Preşedintele brazilian s-a referit la reforma pentru majorarea nivelului de venituri care să fie scutite de impozite, promisiune de campanie a lui Bolsonaro, ajuns la putere cu un program economic liberal.

Prăbuşirea economică a Braziliei

Pentru Bolsonaro, prăbuşirea economică a Braziliei este legată de restricţiile impuse de guvernatori pentru a combate pandemia de coronavirus, care a ucis deja aproape 198.000 de persoane în această ţară. Bolsonaro a câştigat popularitate datorită ajutorului de urgenţă acordat timp de nouă luni pentru 68 de milioane de brazilieni, o treime din populaţia ţării.

Însă luna aceasta ajutoarele au încetat, sub presiunea pieţelor îngrijorate de nivelul ridicat al deficitului şi datoriei Braziliei, care ar putea să o aducă „pe marginea unei prăpastii sociale”, conform directorului Centrului de politică socială al Fundaţiei Getulio Vargas, Marcelo Neri.

În acest timp, numărul de contaminări şi de decese cauzate de COVID-19 continuă să crească în Brazilia. În ultimele 24 de ore, gigantul sud-american a înregistrat 1.171 de decese şi aproape 60.000 de noi contaminări, cifre ce ar urma să crească în următoarele săptămâni din cauza întâlnirilor în număr mare care au avut loc în timpul sărbătorilor de iarnă, potrivit specialiştilor.

A doua doză a vaccinului anti-COVID poate fi amânată

Consilieri ai Organizației Mondiale a Sănătății au precizat când este recomandată amânarea administrării celei de-a doua doze de vaccin produs de BioNTech şi Pfizer împotriva noului coronavirus.

În mod ideal, cele două doze necesare pentru protecţia prin vaccinare ar trebui administrate la 21 – 28 de zile distanţă, a declarat marţi la Geneva Alejandro Cravioto, preşedintele Grupului Strategic de Experţi Consultanţi în Imunizare (SAGE), care oferă consultanţă OMS în domeniul vaccinării.

„Am deliberat şi am stabilit următoarea recomandare: două doze din acest vaccin (Pfizer) la interval de 21-28 zile”, a spus în informarea de presă Alejandro Cravioto, citat de Reuters.

Dacă aceasta reprezintă o opţiune pentru state depinde şi de momentul în care acestea primesc noile doze de vaccin şi de cantităţi.