Incheierea cu succes a negocierilor cu Fondul Monetar International are influente pozitive asupra cursului de schimb, moneda nationala apreciindu-se fata de euro pentru a patra zi consecutiv.

Banca Nationala a comunicat pentru astazi un curs de schimb leu/euro de 4,2723 lei pentru un euro, fata de 4,2838 lei pentru un euro cat a fost ieri.

Analistii pun aceasta intarire a leului pe seama perspectivelor ca moneda nationala sa se intareasca si mai mult odata cu intrarea primei transe din imprumutul de la FMI si eliberarea unei parti din rezervele minime obligatorii in valuta ale bancilor comerciale.

“Din estimarile noastre, BNR ar putea reduce rezervele minime obligatorii la valuta cu cinci puncte procentuale, ceea ce echivaleaza cu mai mult de un miliard de euro. Personal nu m-ar deranja ca leul sa se intareasca pana la nivelul de 3,5 lei/euro, pentru ca traiesc in Romania, dar prognozele noastre vorbesc despre un curs de 4,7 lei pentru un euro”, ne-a declarat economistul sef al ING, Nicolae Alexandru-Chidesciuc.

_____________________________________________________________________________________

Pe acelasi subiect, cititi si:

Băsescu: leul se va întări în mai