Şeful operaţiunilor navale, amiralul Jonathan Greenert, a anunţat Comitetul Serviciilor Armate din sentatul american că va trimite navele adiţional celor patru elicoptere care au ca scop identificarea minelor.

Iranul a ameninţat deja că unul dintre primii paşi pe care îi va face în închiderea Strâmtorii Ormuz, ce va sugruma 40% din aprovizionarea cu petrol a lumii, va fi minarea strâmtorii şi desfăşurarea flotei sale de submarine electronice de mici dimensiuni.
Greenert a fost recent la bordul USS John C. Stennis când iranienii au urmărit nava prin strâmtoare şi s-a întors din cursă cu gândul că „am putea face lucruri mai bune în fixarea teatrului de operaţiuni. Vroiam să fiu sigur… că suntem pregătiţi…“.
Pentru a se „pregăti“, Greenert a venit cu îmbunătăţiri la vehiculele de neutralizare a minelor, la submarinele cu torpile, la sistemele optice şi la armele menite să contracareze manevrele flotei militare iraniene.
Această mişcare va dubla numărul de nave dragoare în Golful Persic, dar Greenert a refuzat să numească desfăşurarea drept o precipitare a evenimentelor, ca atunci când forţele armate sunt pregătite pentru o operaţiune planificată. În schimb acesta a spus reporterilor: „Nu o voi defini drept o precipitare a evenimentelor. O puteţi numi o desfăşurare de forţe“.
Cele patru nave: Sentry, Devastator, Pioneer şi Warrior se vor alătura Flotei a Cincea în Bahrain din San Diego. Data de plecare nu a fost încă anunţat, ca parte a securităţii operaţiunii.

SURSA: CNBC