Florin Cîțu reiterează ținta pentru luna septembrie pe care a fixat-o autorităților din subordine cu privire la desfășurarea campaniei de vaccinare.

El citează date publicate de Bloomberg, conform cărora țara noastră se află pe locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte campania de vaccinare desfășurată până acum.

Florin Cîțu – mergem spre 50.000 de imunizări pe zi

Florin Cîțu a declarat că autorităţile sunt pregătite să asigure în lunile următoare vaccinarea anti-COVID a 150.000 de persoane pe zi, reiterând faptul că ţinta fermă a Guvernului este aceea ca în luna septembrie să existe 10,4 milioane de români imunizaţi.

“Am spus că merge bine campania de vaccinare, dar astăzi avem o confirmare şi de la nivel internaţional. Bloomberg a prezentat nişte date care arată că România este pe locul 18 la nivel global şi pe locul 6 în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte această campanie de vaccinare.

Sunt mai multe statistici. Aşa cum am spus, pe mine mă interesează foarte mult cum primim dozele, să accelerăm ritmul. Am ajuns treptat de la o medie de 13.000, au fost astăzi 34.000 de vaccinuri făcute, mergem spre 50.000.

”Cam 2,8 milioane de doze până la finalul lunii martie”

Noi am spus că putem să ajungem la 150.000 de vaccinuri făcute pe zi, doar să avem dozele”, a declarat Florin Cîţu, marţi, într-un interviu la Europa FM.

El a precizat că, potrivit celor mai recente date primite la Guvern, România ar urma să primească până la finalul lunii martie “2,4 milioane de doze de la Pfizer, plus 430.000 de doze de la Moderna, deci ar fi cam 2,8 milioane”.

“Şi asta înseamnă nu că sunt 2,8 milioane de persoane, pentru că trebuie să luăm în calcul şi rapelul, dar va fi un număr important de persoane, aproape 2 milioane şi ceva de persoane, aproape 2 milioane vor fi vaccinate.

Ţinta pe care am anunţat-o şi de care mă ţin, şi este o ţintă fermă, în septembrie – 10,4 milioane persoane vaccinate cu cele două doze, şi rapelul şi vaccinul iniţial. Şi pentru a avea această ţintă atinsă am cumpărat încă 8 milioane de doze”, a afirmat Cîţu.

Vaccinul produs de Astra Zeneca, din semestrul II

Florin Cîțu a adăugat că, în plus, în funcţie de aprobarea de la Uniunea Europeană, din semestrul II ar urma să fie disponibil şi vaccinul produs de Astra Zeneca.

Şeful Executivului a subliniat că aprovizionarea cu doze de vaccin şi organizarea procesului de imunizare sunt “legate”.

“Cum primim mai multe doze, avem şi capacitatea de vaccinare, deci nu văd aici o problemă.

Noi am pregătit campania de vaccinare încă de anul trecut, guvernul precedent, am pregătit campania de vaccinare să ajungem la 150.000 de vaccinări pe zi, deci, suntem pregătiţi, avem luat în calcul şi personal şi tot pentru 150.000 de vaccinări pe zi.

Deci, clar vom avea personalul, pentru că aşa am construit această campanie. Vom folosi toate resursele şi această campanie este construită pe ambele, şi mediul privat şi mediul public”, a declarat Florin Cîţu.