Florin Cîțu a declarat vineri că, în urma anchetei făcute pentru a vedea cum au pregătit autorităţile valul patru al pandemiei COVID-19, a constatat că România avea ventilatoare pentru bolnavii COVID, dar atunci când spitalele au cerut, cineva din Ministerul Sănătăţii nu ar fi reacţionat.

„Din ancheta pentru pregătirea valului patru, am o informație care trebuie prezentată public și responsabilii să plătească pentru acest lucru. Au fost spitale care au făcut solicitări pentru a li se repartiza sau dona ventilatoare încă din luna august. Ministerul Sănătății avea un stoc de 40 de bucăți, primite prin donații, de la sfârșitul lunii decembrie 2020 din partea Germaniei.  Totuși, Ministerul Sănătății nu a luat act de aceste solicitări ale spitalelor de boli infecțioase care tratează pacienți COVID de 18 luni.

Deci, au fost solicitări, aveam ventilatoare și cineva din Ministerul Sănătății nu a răspuns. Aș vrea să știu exact ce s-a întâmplat și cine nu a răspuns ar trebui să răspundă, chiar cu funcția”, a declarat, vineri, Florin Cîțu.

„Aşa ceva este inadmisibil!”

Premierul interimar a declarat, vineri, că în unele județe, ambulanțele ajung la cazurile urgente după 5 sau 8 ore, iar testările COVID sunt şi ele întârziate, lucru care arată că nu am fost pregătiți pentru valul patru al pandemiei.

„Pentru solicitarea de testare COVID, sunt judeţe în care ambulanţa cu echipajul de testare solicitat vine şi cu cinci zile întârziere. Nu se poate aşa ceva. Aşa ceva este inadmisibil! Vă rog să remediaţi foarte rapid această situaţie. Nu aşa a fost pregătit… sau asta arată că nu a fost pregătit valul patru, când în iunie timpul de răspuns era mult mai mic, chiar şi pentru testare se ajungea imediat”, a declarat, astăzi, premierul Florin Cîţu.

Florin Cîțu, despre lipsa medicamentului Tocilizumab

Totodată, premierul interimar Florin Cîțu susține că lipsa medicamentului Tocilizumab în România, folosit în tratarea COVID-19, este cauzată de o ”tergiversare”. Acesta a precizat că s-a făcut o licitație pentru achiziționarea acestui medicament, care a fost blocată.

„Se pare că a fost o licitație care a început în aprilie pentru Tocilizumab. Din aprilie și până acum o săptămână, această licitație a tot fost tergiversată. Deci, dintr-odată ne-am dat seama că nu avem acest medicament.

Aș vrea să știu cine din Ministerul Sănătății a ținut și a tergiversat această achiziție pentru medicament atâtea luni de zile. Este foarte important ca aceste informații să fie prezentate public. Să știm cine este responsabil pentru acest lucru.”, a spus Florin Cîțu, vineri.