Se ascut săbiile în PNL. Dacă oficial Florin Cîțu a declarat că merge pe mâna unui guvern minoritar, neoficial, surse politice, au arătat ce se întâmplă, cu adevărat în interiorul PNL. Potrivit acestora, liberalii apropiați fostului premier vor să-l saboteze cât mai mult pe Nicolae Ciucă la formarea Guvernului. Surse politice citate de stirileprotv.ro, au explicat care e strategia aripei liberale Cîțu-Vîlceanu-Gorghiu-Dumitrescu. Aceștia vor să-l lase pe Nicolae Ciucă în afara oricărei majorități parlamentare.

Concret, Florin Cîțu vrea să amâne convocarea unei ședințe BPN pentru flexibilizarea mandatului de negociere cu celalalte partide. Această flexibilizare ar însemna că se măresc șansele ca Guvernul Ciucă să treacă, lucru pe care Cîțu nu și-l dorește – spun sursele citate. Liberalii lui Cîțu vor să-l provoace pe Nicolae Ciucă să-și depună mandatul spre sfârșitul săptămânii, după ce NU va strânge o majoritate parlamentară.

În aceste condiții, Florin Cîțu speră că președintele Klaus Iohannis să-l desemneze din nou pe el, fie să dea mandat PSD-ului să facă majoritate, așa cum speră aripa Cîțu. Liberalii iau în calcul ca, în eventualitatea unor noi negocieri la Cotroceni, să prezinte o listă de propuneri de premier, Lucian Bode fiind pe această listă. Aceleași surse au mai precizat pentru Știrile Pro TV că, în seara din 25 octombrie, ar urma să aibă loc o discuție informală între președintele Iohannis, Ciucă și Cîțu, în care președintele României ar putea să-l ”tragă de urechi” pe Cîțu. Dacă, după această discuție, Klaus Iohannis îl va liniști pe Cîțu și va flexibiliza mandatul de negociere al lui Ciucă, atunci căile către colaborarea cu PSD se redeschid.

Ce a susținut Florin Cîțu în fața presei

În fața presei, Florin Cîțu a susținut, după întâlnirea cu Nicolae Ciucă, că ”soluția responsabilă astăzi este să votăm acest guvern minoritar”. Fostul premier a susținut că nu vrea ca partidul pe care îl conduce să guverneze alături de PSD sau de USR. În aceste condiții, varianta rămasă în lucru ar fi cea a unui guvern minoritar.

„PSD a spus foarte clar că nu vrea la guvernare, deci nu avem ce să discutăm cu ei. USR a plecat de la guvernare și împreună cu cei de la PSD și AUR au dat jos un guvern fără să aibă o soluție. Soluția responsabilă astăzi este să votăm acest guvern minoritar”, a comentat Florin Cîțu.

El a avansat și ideea alegerilor anticipate. Dacă guvernul minoritar PNL nu va fi votat de PSD și de USR-PLUS, atunci românii vor fi chemați la vot.