PNL vine cu o decizie de ultimă oră. În cursul zilei de vineri, cu doar trei zile înainte de consultările de la Palatul Cotroceni între Klaus Iohannis și partidele politice, liberalii s-au răzgândit și spun că nu-l mai susțin pe Florin Cîțu ca premier fără această condiție.

Mai exact, Florin Cîțu trebuie să contureze o majoritate parlamentară după eșecul de luni pentru a putea fi susținut în continuare de liberali.

„Partidul Național Liberal a decis în ședința Biroului Executiv Național de azi, că în eventualitatea în care se conturează o majoritate parlamentară, nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, va fi Florin Cîțu, prim-ministrul interimar, președintele PNL”, transmit liberalii prin intermediul unui comunicat de presă.

Pe de altă parte liberalii, mai susțin că pentru ca întreaga criză politică să fie deblocate, cea mai bună decizie pe care PNL o poate lua este să nu mai avanseze la consultările de luni.

„Biroul Executiv Național al PNL consideră că, pentru deblocarea crizei politice, este cea mai bună decizie ca PNL să nu avanseze la consultările de luni o propunere de premier. Decizia PNL ca premierul nominalizat să fie președintele partidului, Florin Cîțu, nu se modifică”, conchide comunicarea PNL.

Amintim faptul că joi seară, PNL a decis ca nominalizarea PNL, pentru funcția de prim-ministru, la consultările de luni, de la Palatul Cotroceni, să fie tot Florin Cîțu, decizia fiind luată în unanimitate.

”Nu ne-am răzgândit”

Daniel Fenechiu a declarat însă că liberalii nu s-au răzgândit și îl susțin în continuare pe Florin Cîțu, însă acesta trebuie să aibă o majoritate. El a mai adăugat că este nevoie și de decizia ”matură” a celorlalte partide politice implicate în acest proces.

„Nu ne-am răzgândit. PNL îl susţine pe Florin Cîţu, dar ca să ai prim-ministru trebuie să ai majoritate. Noi îl susţinem pe Florin Cîţu în ideea în care se degajă o majoritate parlamentară. Asta e treaba preşedintelui. Când vin partidele la consultări, dacă se conturează o majoritate în jurul PNL, îl propunem pe Florin Cîţu. În caz contrar, nu facem o propunere. Depinde de ce spun partidele. Este o decizie de maturitate. Dai premierul dacă ai majoritate. Poate vin PSD, USR şi AUR şi propun un candidat”, a declarat Daniel Fenechiu la Antena 3.

În ceea ce privește o a doua variantă, acesta a adăugat că PNL-ul nu vrea să meargă înainte decât cu Florin Cîțu, restul situației urmând să fie gestionată de președintele Klaus Iohannis.

„Nu există varianta a doua. Varianta noastră este doar Florin Cîţu, dacă facem majoritate. Dacă nu, preşedintele va parcurge negocierile şi în raport cu ce spun partidele să ne transmită ce rezultat au negocierile. Preşedintele poate face orice propunere doreşte. Noi mergem la Cotroceni cu Florin Cîţu. Dacă nu strângem o majoritate, preşedintele îşi exercită mandatul constituţional şi la final ne spune ce a rezultat din consultări”, a mai spus Daniel Fenechiu.