Potrivit celor transmise de Florin Cîțu, documentul analizat de Comisia Europeană ar fi fost redactat înainte de ultimele modificări fiscale votate în Parlament. Ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la motivația reală a creșterii taxelor.
Cîțu scrie că există două scenarii, ambele grave. Pe de o parte, dacă documentul discutat la Bruxelles nu conținea măsurile fiscale adoptate recent, „atunci de ce a mai fost nevoie de creșterea taxelor?”.
Pe de altă parte, dacă documentul includea deja, fie și informal, aceste măsuri încă din martie, înseamnă că „România a transmis la Bruxelles, încă din primăvară, că va crește TVA. Asta este adevărul”.
Florin Cîțu, despre discuțiile de culise cu Bruxelles-ul
Fostul lider al Guvernului a mai afirmat că Ministerul Finanțelor „a pregătit în culise” această majorare a taxelor încă din martie. Iar aprobarea recentă a pachetului fiscal în Parlament nu ar fi altceva decât o simplă confirmare a unui angajament deja luat.
„De aici și rigiditatea cu care, indiferent de realitate, guvernul a forțat adoptarea noilor taxe. Nu era loc de întors. Bruxelles-ul fusese deja informat”, a mai scris Florin Cîțu.
Florin Cîțu mai atrage atenția că estimările Comisiei Europene în ceea ce privește veniturile generate de acest pachet fiscal sunt iluzorii. El susține că unele dintre măsurile adoptate sunt temporare și că varianta actuală este mult mai slabă decât cea pe care Comisia a luat-o în calcul inițial.
„Credeți sincer că acest pachet, mult mai slab, va îmbunătăți estimările? E o iluzie. Deficitul rămâne în aer”, a declarat fostul premier.
O rectificare bugetară dură
În ceea ce privește viitorul apropiat, Cîțu anticipează o rectificare bugetară dură și un deficit bugetar care ar putea atinge 8,5–9% din PIB în 2025, cu un TVA de aproape 24% în iarnă. El reamintește că încă din ianuarie avertizase că bugetul adoptat ar putea duce România în categoria „junk”. Adică în zona de risc ridicat pentru investitori.
„Ei v-au spus atunci că bugetul e ‘bine construit’. Au mințit atunci. Mint și acum”, a mai scris Cîțu pe Facebook.
În sprijinul afirmațiilor sale, fostul premier citează estimările recente ale Comisiei Europene. Acesta prognozează un deficit de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% în 2026, chiar și după creșterea TVA la 21% și a impozitului pe dividende la 16%. „Rezultat dezastruos pentru guvern, dar estimat corect de cei care înțeleg cum funcționează economia României”, punctează el.
Postarea integrală a fostului premier
UPDATE: Câțiva dintre dumneavoastră mi-au semnalat că documentul discutat azi la Bruxelles conține date vechi, din primăvară. Corect. Documentul Comisiei a fost redactat cu mult timp înainte de ședința ECOFIN.
Așadar, avem două variante – ambele grave:
- Dacă astăzi s-a discutat pe un document care NU conținea măsurile fiscale adoptate ieri, atunci de ce a mai fost nevoie de creșterea taxelor?
Comisia nu putea analiza impactul unor măsuri care nu erau încă oficiale. Cu alte cuvinte, România a crescut taxele fără ca acest lucru să fie solicitat în mod formal sau analizat în detaliu.
- Dacă, dimpotrivă, documentul a inclus – informal – pachetul fiscal încă din martie, înseamnă că România a transmis la Bruxelles, încă din primăvară, că va crește TVA (asta este adevarul).
Și asta fără ca publicul din România să știe. De fapt, exact acest scenariu a fost „pregătit” de Ministerul Finanțelor în culise, încă din martie.
Aprobarea de ieri în Parlament doar confirmă ceea ce guvernul promisese deja în afară. De aici și rigiditatea cu care, indiferent de realitate, guvernul a forțat adoptarea noilor taxe. Nu era loc de întors. Bruxelles-ul fusese deja informat.
Ni se spune că pachetul fiscal va aduce „12 miliarde lei”. Dar:
Ieri, în Parlament, pachetul a fost modificat. O parte din aceste „venituri” sunt temporare.
În schimb, estimările Comisiei din primăvară, care stau la baza evaluării de acum, se bazau pe 133 miliarde lei din „ordonanța trenuleț”.
Credeți sincer că acest pachet, mult mai slab, va îmbunătăți estimările? E o iluzie. Deficitul rămâne în aer.
Concluzie:
România a promis creșterea taxelor în primăvară. Restul – „dezbaterea”, „negocierile”, „consultările” – a fost doar teatru pentru public.
Cei din minister știau scenariul TVA 21% încă din martie.
Unii dintre noi am spus-o public. Nu pentru că aveam speranțe naive că guvernul se va răzgândi, ci pentru că românii trebuie să știe că există și altă cale: reducerea deficitului fără creșteri de taxe.
Ce urmează:
Așteptăm rectificarea bugetară. Vom vedea ce deficit estimează oficial guvernul.
Eu rămân la evaluarea de 8,5% – 9% din PIB deficit bugetar în 2025 și TVA aproape de 24% în iarnă.
În ianuarie am spus clar: bugetul adoptat garantează România în JUNK.
Ei v-au spus atunci – cei care sunt tot acolo și azi – că bugetul e „bine construit” și că „au înțeles mesajul românilor”.
Au mințit atunci. Mint și acum.
––––––––––––––––––––––
Punct ochit, punct ratat – Comisia Europeană estimează un deficit de 8,6% din PIB în 2025 și 8,4% în 2026!!!
Asta după creșterea TVA la 21% și impozit pe dividende la 16%. Rezultat dezastruos pentru guvern dar estimat corect de cei care înțeleg cum funcționează economia României. Restul încă mai cred în basme spuse apăsat de politicieni.
Cu asemenea cifre de la CE, e greu de crezut că agențiile de rating nu vor trimite România direct în JUNK.
Prin iarnă, pregătiți-vă de un discurs care să justifice alte creșteri de taxe: „Nu avem încotro”, „cerințele Comisiei”, „moștenirea grea”…
Retorică o știm. Consecințele, și mai bine:
TVA la 24%
Tăieri pe hârtie (sau in cel mai bun caz temporar)
Economia reală îngropată