Guvernul va aproba joi noi măsuri de relaxare aplicabile de la 1 iulie, printre acestea urmând să se regăsească şi redeschiderea târgurilor şi talciocurilor din ţară, cu respectarea normelor de siguranţă sanitară, a declarat prim-ministrul Florin Cîţu.

„Noi am prezentat deja aceste măsuri în Hotărârea CNSU, vreau doar să readuc aminte, pentru că am fost prin ţară şi este o întrebare despre târguri şi talciocuri şi aşa mai departe: se redeschid de la 1 iulie, bineînţeles, în funcţie de normele de securitate, de siguranţă, dar se redeschid toate de la 1 iulie. Decizia o vom lua joi în şedinţa de guvern”, a declarat Florin Cîţu, marţi, la TVR 1.

Întrebat dacă în ceea ce priveşte portul măştii la interior se vor mai relaxa condiţiile, premierul a precizat: „Încă nu am primit propuneri în acest sens, poate, dacă… să se umble la ceea ce înseamnă spaţiu închis în birou, dacă toate persoanele sunt vaccinate – avem acum cinci persoane. Nu am primit încă o propunere, dacă primesc o propunere şi este bine fundamentată, nu aş avea o problemă cu acest lucru”.

„Până la urmă, dacă sunt vaccinate toate persoanele într-un birou, este normal să aibă nişte beneficii dacă s-au vaccinat”, a adăugat Cîţu

Florin Cîțu, despre valul 4 al pandemiei

În ceea ce privește valul 4 al pandemiei, premierul țării susține că nu există niciun motiv pentru care România să treacă printr-un val puternic. El a mai menționat faptul că vaccinarea este cea mai importantă pentru a putea ține sub control următorul val al pandemiei.

Totodată, premierul a amintit de semnalul de alarmă tras de OMS, în legătură cu varianta Delta, care se răspândește din ce în ce mai repede și este mult mai agresivă decât cele de până acum.

„Se vorbește despre valul 4, eu am spus și repet. Nu avem niciun motiv să avem un val 4 în România, puternic. S-ar putea să avem un val 4 pentru că gripa vine în fiecare an, însă nu ar trebui să avem un val 4 semnificativ cu efecte semnificative, pentru că avem vaccin în România, iar dacă ne vaccinăm nu avem acest val 4.

OMS a anunțat că varianta Delta se răspândește foarte repede. Este deocamdată cea mai agresivă și cele mai vulnerabile persoane sunt cele nevaccinate și comunitățile unde rata de vaccinare e mică. Deci, dacă ne vaccinăm într-un număr cât mai mare nu trebuie să avel un val 4 cu probleme”, a adăugat premierul Florin Cîțu.

Concertele s-ar putea relua

Premierul a vorbit și despre relaxarea restricțiilor din România. Potrivit acestuia, ele sunt strâns legate de numărul persoanelor vaccinate. El a mai adăugat de asemenea, că de la 1 iulie s-ar putea relua și concertele.

„Faptul că ne-am vaccinat ne-a permis să relaxăm din restricții. O cerință mare a fost redeshiderea în zonele rurale a târgurilor de animale și a talciocurilor, și vom putea face acest lucru de la 1 iulie, tocmai, dacă toată lumea se vaccinează. Nu mai vorbim de concerte și așa mai departe”, a mai menționat premierul.

Sursa foto: Guvernul României, Facebook