Florin Călinescu, împotriva limitării banilor cash

Florin Călinescu a răbufnit! Îndrăgitul actor este total împotriva limitării plăților cu bani cash și respinge scenariile vehiculate în spațiul public. Potrivit acestuia, în mediul rural, oamenii depind foarte mult de numerar, nefiind familiarizați cu mijloacele electronice de plată.

Totodată, Florin Călinescu i-a criticat extrem de aspru pe bancheri,  numindu-i „criminali” care nu urmăresc decât să ia bani din buzunarele oamenilor.

„Global vorbesc cum vă închipuiți voi că unchiul meu la 84 de ani nu știe sa scrie sa citească o să se ducă cu cardul la prima scorbură? De unde își ia cardul? Trebuie să-și facă cont la ce bancă? Unde visați mă cai verzi pe pereți în Africa America de Sud, România în mijlocul Rusiei unde se duc? Acești criminali numiți bănci să vă ia comision din buzunar?”, a spus acesta într-un videoclip de Youtube.

Nici Monica Tatoiu nu își dorește eliminarea banilor cash

O altă persoană publică ce s-a declarat împotriva măsurii Guvernului (care va intra în vigoare pe 1 noiembrie 2023) este Monica Tatoiu. Femeia de afaceri a declarat că, în ciuda faptului că are un doctorat în matematică, plata cu cardul îi provoacă mari dureri de cap. Ea se mai întreabă și ce se va întâmpla cu românii care nu dețin carduri. Potrivit Monicăi Tatoiu, legea are și alte numeroase lacune, ea consideră că guvernanții nu au luat în considerare anumite detalii importante.

Ea se întreabă și ce se va întâmpla în piețele din țară, unde nu se plătește cu cardul.

„Hoțul strigă hoțul! Nu o să reușească să facă nimic pentru că românul decât ăștia care stau în birouri și vor ei să facă niște reguli. Cât de idiot poți să fii să vrei să scoți cash-ul. Imaginați-vă cade curentul, eu sunt la piață am coșul plin, să presupunem că e o pană, nu este conexiune, ce facem? Doamna nu vinde eu nu pot să cumpăr. Nu se poate! În piață nu vii să plătești cu cardul. Lasă-i și pe ăștia să câștige cum câștigi tu la toate părăndărăturile. Nu vor să recunoască. Ei vor să stârpească corupția…”, spune Tatoiu.

Ea povestește despre problemele pe care le are atunci când trebuie să plătească cu cardul.

„Eu care am doctoratul în matematică dacă nu e fiul meu lângă mine, eu sunt țoapă tehnică, apăs pe butonul roșu. Aia din birouri cum pot să nu gândească, când îți vine ală să îți lucreze în grădină îi dai bani pe card, nu se poate. Ei nu sunt în stare să colecteze TVA-ul și vor să colecteze de la mine? Să fim serioși”, a declarat Monica Tatoiu, pentru România TV.

Românii nu vor mai putea cumpăra lucruri scumpe cu bani cash

Din 1 noiembrie, românii vor fi obligați prin lege să respecte un anumit plafon, în caz contrar îi pândesc amenzi uriașe.

Pe scurt, noua lege prevede că achitările în numerar pot fi efectuate doar până la suma de 1.000 de lei. Pentru sumele care depășesc această limită, plățile trebuie făcute cu cardul sau prin tranzacții bancare.

În cazul tranzacțiilor între o persoană juridică și o persoană fizică, suma maximă pentru încasări și plăți este de 5.000 de lei.

Totodată, casieriile vor putea încasa zilnic bani cash în valoare totală de maximum 50.000 lei.

Acestă măsură este controversată dat fiind că 40% dintre români nu dețin carduri bancare.