Numai fermierii și procesatorii vor mai putea importa cereale ucrainene

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a spus astăzi că în România, numai fermierii și procesatorii vor mai putea importa cereale ucrainene. Acesta a făcut referire la actul normativ care a intrat în ședința de Guvern de joi, 5 octombrie.

„Din discuțiile pe care le-am avut privind importul de cereale atât din Ucraina, cât și din Moldova, actul a fost dat în prima lectură în Guvernul României, urmând de săptămâna viitoare să avem întâlniri atât cu reprezentanții de la Ministerul Economiei, cât și Ministerul de Finanțe, pentru a stabili clar acest act normativ”, a declarat el pentru B1 TV.

Florin Barbu a adăugat că „acest mecanism este propus de Ministerul Agriculturii, prin care protejăm fermierii români. Pe de o parte, nu se pot importa în România cereale decât de către fermieri, aici vorbim de fermierii din sectorul zoohtenic, sau de procesatori, dar în limita cantităților și a stocurilor pe care le vor verifica, bineînțeles, tot ANAF, prin Direcția Antifraudă.”

Florin Barbu
SURSĂ FOTO: Facebook

Urmează să fie lansat programul Investalim

Ministrul a vorbit, totodată, și despre programul Investalim, care va fi lansat în curând.

„În perioada următoare agricultura românească trebuie să proceseze cât mai multă materie primă pe care fermierii o produc, pentru că, așa cum am adoptat mai multe ordonanțe în Guvernul României, în perioada următoare, lansăm, așa cum știm, cel mai important program, Investalim, care practic pune la dispoziția procesatorilor din România 600 de milioane de euro pentru a face unități de producție privind transformarea materiei prime în produs finit – și nu o să mai plece materia primă în străinătate să se întoarcă produs finit”, a explicat oficialul.

Fabrica de zahăr din Luduș și-a reluat activitatea

Vă amintim că miercuri, pe 4 octombrie, Florin Barbu a reînceperea producţiei la Fabrica de Zahăr din Luduș. Din punctul lui de vedere, reînceperea activității este dovada clară de patriotism economic.

El a felicitat-o personal pe Mihaela Neagu (unul dintre deținătorii fabricii) pentru că este atât de implicată. Pentru prima oară în România, anul acesta se produce zahăr românesc, a zis el.

Pe de o parte, fermierii au unde să-şi valorifice materia primă, adică sfecla de zahăr. În plus, va continua subvenţionarea pe hectar a acestei plante. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut şi are în continuă legătură cu producătorii de sfeclă.

„Luduşul, oamenii care muncesc aici, în această fabrică, îşi păstrează locurile de muncă şi este un lucru foarte important, pentru că ne dorim foarte mult ca toţi românii să rămână să muncească aici, în România. Ştiţi foarte bine că merg în magazine, pentru că Ministerul Agriculturii a fost iniţiatorul legii privind plafonarea adaosului comercial la alimentele de bază.

Vreau să merg în supermarket, în retail, să pot să cumpăr zahărul românesc produs aici, la Luduş. (…) Sunt sigur că românii vor cumpăra zahăr românesc. Nu sunt adeptul importului de zahăr din alte state. Mi-aş dori foarte mult ca doamna Neag şi Luduşul să dubleze capacitatea pentru a avea producţie cât mai mare de zahăr şi să găsim în magazine şi să dăm copiilor şi românilor zahăr românesc.

M-aş bucura tare mult ca Luduş-Bod să devină primele firme de procesare din România care aplică pe INVESTALIM. Mi-aş dori foarte mult să veniţi în acest program şi să retehnologizaţi, practic să scădeţi costurile prin programele pe care le avem şi pe eficienţa energetică şi să aveţi o producţie cât mai bună de zahăr în România”, a declarat ministrul Agriuculturii.

Potrivit Mihaelei Neagu, primele kilograme de zahăr au ajuns deja în magazinele alimentare, sub brandul „Zahăr Bod”. Ea a cumpărat două fabrici, cea de la Bod și cea de la Luduş. A stabilit că va ieşi pe piaţă cu brandul de la Bod, ce datează din 1889, ţinând cont de faptul că în Luduş nu are maşini de ambalat. A băgat foarte mulţi bani în dezvoltarea brandului şi nu va renunţa la el curând.