România a luat decizia cu privire la cerealele din Ucraina

România a luat o decizie fermă în ceea ce privește importurile de cereale din Ucraina și Republica Moldova.

Potrivit anunțului făcut miercuri de către ministrul Agriculturii, Florin Barbu, aceste importuri vor fi permise doar fermierilor și procesatorilor români și vor fi posibile doar pe baza unei licențe speciale.

Această mișcare are ca scop protejarea producției interne și a fermierilor români, conform declarațiilor ministrului, și este parte a eforturilor de a reglementa fluxul de cereale în țară.

„Importurile de cereale din Ucraina şi Republica Moldova vor fi permise doar fermierilor şi procesatorilor români şi vor fi posibile doar pe bază de licenţă. Aşa cum am promis, protejăm producţia românească şi munca fermierilor români. Actul normativ este gata şi va fi aprobat de Guvernul României”, a scris ministrul Agriculturii pe pagina sa de Facebook.

Potrivit proiectului de act normativ publicat recent de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), importurile de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță din Ucraina și Republica Moldova vor fi posibile doar pentru operatorii economici români care activează în anumite sectoare economice.

Aceste sectoare includ:

  • fabricarea uleiurilor și grăsimilor
  • producția de produse de morărit
  • fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor și creșterea animalelor

Procesul de autorizare al fermierilor români

Procedura de autorizare va implica o cerere înaintată la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. În aceasta, operatorii economici cu sediul în România care doresc să importe cereale din Ucraina și Republica Moldova trebuie să prezinte documente justificative care să ateste necesitatea completării stocurilor.

Autorizațiile de import vor fi eliberate de MADR în urma validării informațiilor furnizate de operatorii economici.

Această decizie vine în contextul în care conflictul din Ucraina a afectat în mod semnificativ operațiunile de transport maritim în porturile ucrainene de la Marea Neagră. De aici proveneau aproximativ 90% din exporturile de cereale și semințe oleaginoase ale Ucrainei.

Cu aproape jumătate dintre fermierii români fiind în incapacitatea de a-și achita datoriile pentru inputuri și rate scadente din cauza prețurilor mici la produsele agricole, această măsură reprezintă o încercare de a proteja industria agricolă din România.

grau
SURSA FOTO: Dreamstime

Bulgaria a implementat măsuri asemănătoare

De asemenea, Bulgaria și alte țări europene au luat măsuri similare pentru a-și proteja producția internă. Măsuri s-au luat și pentru a limita influența cerealelor importate din Ucraina și Republica Moldova în piața lor internă.

Printre aceste țări europene se numără:

  • Polonia
  • Slovacia
  • Ungaria