Așadar, Florin Barbu a vorbit despre mecanismele de compensare pentru fermierii care au reclamat pierderi tot mai mari în ultimul an. Situația a urmat după războiul din Ucraina, iar ministrul spune că a solicitat o subvenţie.

Florin Barbu a informat că fermierii au putea primi în curând un nou ajutor

De asemenea, ministrul a anunţat că intenţionează să lanseze un credit agricol pentru fermieri. Astfel, aceştia îşi pot refinanţa leasingurile sau creditele pe care deja le au, dar la care plătesc dobânzi mari.

„Atunci când am mers la Varşovia şi alături de cele 5 state am semnat o poziţie comună prin care am solicitat prelungirea  interdicţiei de la 15 septembrie, România a adus şi un studiu privind pierderile pe care le înregistrează fermierii români, mai ales în partea de transport, pentru că în România preţul transportului s-a dublat şi am luat atunci în calcul o subvenţionare pe tona de cereale de 30 de euro. Vom încerca să suplimentăm de la bugetul naţional astfel încât să ajungem la 40 de euro pe tonă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului, acest credit ar putea fi plătit pe o dobândă fixă de 1,95.

„Vreau să fac creditul agricol, să îl lansez în România, pentru capital de lucru. Au fost echipe de discuţii la Comisia Europeană unde am solicitat ca acel credit care este acordat, 50 la sută din acel credit să poată refinanţa leasingurile şi creditele cu dobânzi foarte mari, astfel încât să putem scoate societăţile şi fermierii din dificultate şi încercăm, prin Ministerul de Finanţe, ca acest credit să fie plătit pe o dobândă de 1,95, fixă, iar comisioanele şi alte valori, de exemplu ROBOR să fie suportat de stat, pe o perioadă de 5 ani”, a conchis Florin Barbu.

Ministrul a explicat că vor fi desfiinţate 46 de instituţii şi 300 de funcţii de conducere

Totodată, acesta a explicat și cum se va face reorganizarea la Ministerul Agriculturii. Astfel, vor fi desfiinţate 46 de instituţii şi 300 de funcţii de conducere.

„Va arăta foarte bine. Îmi doresc foarte mult ca fermierii români, când depun proiecte pe parte de agricultură sau avizele care trebuie luate de la Ministerul Agriculturii, să fie un singur aviz. Voi comasa aproape 10 instituţii din cadrul Ministerului Agriculturii, vor fi desființate aproape 46 de instituţii şi 76 de ordonatori terţiali de credite şi vor cădea aproape 300 de funcţii de conducere. Economia care se va realiza va fi de aproape 50 milioane de lei pe an”, a mai spus Florin Barbu.

Ministrul Agriculturii a dat asigurări că nimeni nu îşi va pierde locul de muncă şi că va avea loc o creştere salarială.

„Mai mult, între 2500-2700 de angajaţi care vor fi reorganizaţi, sigur, nimeni nu îşi va pierde locul de muncă, vor avea o creştere salarială în cadrul Ministerului Agriculturii, pentru că atunci când faci o comasare şi aduci în aceeaşi instituţie mai multe instituţii  şi nivelul de salarizare e mai mic, eşti obligat prin lege să îl duci la cel mai mare în plată. Practic se va realiza o reformare a statului şi asta înseamnă că Ministerul Agriculturii trebuie să ajute pe cei care se reorganizează şi să îi ducă la nivelul cel mai mare în plată”, a subliniat Barbu.

Simultan, doar trei instituţii subordonate Ministerului Agriculturii vor rămâne la nivelul fiecărui judeţ. Ministerul Agriculturii va avea reprezentare prin Direcţia Agricolă. Aceasta „va fi instituţia care va absorbi 10 instituţii subordonate ale Ministerului Agriculturii, APIA, AFIR şi cam atât”.