Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a efectuat, în iunie, 9.670 de controale la contribuabilii persoane fizice şi juridice, stabilind sume suplimentare la bugetul general consolidat de 907,73 milioane lei.

„Pentru deficienţele constatate au fost aplicate 2.123 amenzi contravenţionale în sumă totală de 4,445 milioane lei şi au fost înaintate organelor abilitate în vederea continuării cercetărilor 346 sesizări penale pentru un prejudiciu de 516,082 milioane lei”, se arată întrăun comunicat al ANAF.

Pentru colectarea creanţelor fiscale, organele de inspecţie fiscală au dispus măsuri asiguratorii, sub forma popririi asiguratorii şi sechestrului asiguratoriu asupra bunurilor mobile sau imobile proprietate a debitorului, precum şi asupra veniturilor acestuia, la 403 de contribuabili, pentru suma de 317,153 milioane lei.

41 mil. lei din tranzacţii imobiliare

„În luna iunie a fost continuată acţiunea de impunere a persoanelor fizice care au efectuat tranzacţii imobiliare, fiind efectuate 155 de verificări (96 de controale inopinate şi 59 inspecţii fiscale), în urma cărora au fost stabilite sume suplimentare reprezentând TVA de 41,817 milioane lei. Pentru continuarea cercetărilor de către organele abilitate, au fost înaintate 4 sesizări penale pentru un prejudiciu de 580.322 lei şi au fost instituite 34 de măsuri asiguratorii pentru suma de 10,926 milioane lei”, se mai arată în comunicat.

Principalele deficienţe constatate, care au condus la calcularea de obligaţii fiscale suplimentare şi, respectiv, aplicarea de amenzi contravenţionale şi întocmirea de sesizări penale, au fost sustragerea de la plata taxelor şi impozitelor, nedeclararea veniturilor impozabile, întocmirea incompletă şi necorespunzătoare a actelor şi documentelor contabile, nefuncţionarea la sediul social declarat, înregistrarea în evidenţa contabilă de facturi fiscale emise de „societăţi fantomă” şi efectuarea de tranzacţii fictive.

SURSA: Mediafax